Om Tjörn runt

Tjörn Runt är en distanskappsegling där världsmästare och familjeseglare samsas på samma vatten och tävlar under samma förhållanden mot samma mål. Rundningsmärket är ön Tjörn, Sveriges sjunde största ö.

Tävlingen är en av de stora klassiska kappseglingarna i Sverige och lockar många duktiga seglare. Åskådarmässigt har Tjörn runt varit en succé i alla år, eftersom den närmaste vägen går väldigt nära land. 

TJörn runt firar 60 år

60-års jubilerande kappseglingen Tjörn runt startar lördagen den 19 augusti utanför Stenungsön. Båtarna kommer att runda Sverige sjunde största ö Tjörn och går i mål  Stigfjorden. Banan är cirka 28 sjömil.

Kappseglingen seglas på en bana - den traditionella Tjörn Runt banan med vissa banbegränsningar och två klasser, classic och cruising.

  • Classic
    Kappsegling, snabbast möjlig väg runt Tjörn. Kräver mätbrev
  • Cruising
    Utom tävlan. Kräver ej mätbrev. Deltagarna seglar samma bana, får en egen resultatlista men ingår inte i totalresultatet.

Tjörn Runt är en kappsegling där alla kan vinna. Allt handlar inte om skicklighet och SRS-tal. Väder och vind spelar givetvis också en viktig roll. Det är också en inomskärssegling med goda möjligheter för alla typer av seglare. Här kan även havskappseglare hävda sig, det framgår tydligt av resultaten genom åren. 

För de seglare som söker extra utmaningar finns shorthanded-klassen, med avskalad besättning och separat starttid. För de seglare som bara vill segla och ha kul utan mätbrev, finns Cruising-klassen, utan officiell tävlan men med egen resultatlista. En korrigerad tid beräknas med hjälp av ett av arrangören tillhandahållet handikapptal.

Tävlingen seglas medsols med start i Stenungsund och mål utanför Skåpesund på Stigfjorden. Hundratals åskådare brukar följa kappseglingen. Målgången kan endast följas via båt.

Kappseglingen arrangeras av Stenungsunds segelsällskap.

COWI är titelsponsor och huvudpartner till tävlingen sedan 2010. COWI är ett ledande teknikkonsultföretag med bredden som krävs för att ta hand om stora projekt i sin helhet, både i Sverige och utomlands. Läs mer www.cowi.se