Tips till seglarna

Tips till seglarna

 

Att vinna en kappsegling handlar många gånger om att kunna hålla fokus under en lång tid och samtidigt göra så få misstag som möjligt på vägen till mål. Att vinna Lilla Tjörn Runt handlar om precis samma sak fast ända skillnaden är att man seglar på tid runt en ö och inte på en bana som i vanliga fall. Vi har tagit hjälp av den trefaldiga totalvinnaren Victor Bergström för att försöka bena ut hur man tar sig runt på snabbast möjliga sätt.

Förbered dig!

Hur många gånger har man inte hört de visa orden "ge aldrig upp!" Är det i någon kappsegling det verkligen stämmer, så är det i just Lilla Tjörn Runt. Det brukar ta mellan en till två timmar för de snabbaste optimistjolle-seglarna att ta sig i mål och det finns många ställen på vägen där du lätt kan tjäna, eller i värsta fall tappa, avstånd till dina konkurrenter.

Förberedelserna innan start är extra viktigt och har du möjlighet att åka runt ön med motorbåt på morgonen och mäta ström och vind har du ett stort försprång gentemot de andra. Strömmen runt Stenungsön brukar vara rätt klurig att läsa av om man inte har mätt tidigare och bör ha stor påverkan på vägvalet. Viktigt är också att ta en titt på sjökortet innan, dels för att veta vart grunden är placerade, dels för att planera din väg runt ön.

Vi har valt att dela in seglingen runt Stenungsön i fem olika nyckelmoment som är avgörande passager för seglingen. För att göra det så enkelt som möjligt antar vi en klassisk sjöbris; det vill säga sydvästlig vind och att vi seglar medsols runt ön.

Starten

Startområdet är väldigt smalt och ligger precis framför bron mellan klubben och Stenungsbaden. Eftersom man startar i olika grupper gäller det att hålla koll på när ens egen start går och om möjligt spana på vad som händer i startgruppen innan. I de flesta fall är det en ganska stark motström i starten. Det är därför extra viktigt att man är på tårna redan innan start så att man inte driver ner under bron och får svårt att ta sig tillbaka till linjen.

Första benet

Första delen av en kappsegling är alltid viktig och här gäller det ofta att tidigt välja någon av kanterna. Är motströmmen stark vill du helst inte ligga och kryssa i farleden utan istället segla över grundare vatten för att undvika strömmen. I de flesta fallen betalar sig högerkanten bäst eftersom du slipper passera farleden två gånger och gör det dessutom lättare att bedöma layline till första rundningsmärket söder om Stenungsön.

Källösundsbron

Första bropassagen brukar vara en riktig nagelbitare och att ha tålamod här är a och o. Det står två stycken bropelare i vattnet och du har således tre olika passagemöjligheter att passera bron. Tumregeln är att passera mitt emellan någon av pelarna för att undvika den turbulenta vinden så mycket som möjligt. Det här är också ett ypperligt tillfälle att ta hjälp av båtarna framför och se vart det finns mest vind.

Hundholmen

När du kommer ner mot Hundholmen och skall runda den norra delen av Stenungsön börjar det bli klurigt igen. Hemligheten ligger i att gå så nära ön som möjligt utan att tappa tryck i seglen. Berget är relativt högt och orsakar mycket turbulent vind längs med land vilket gör passagen extra viktig att ta sig igenom fort. Längs med Stenungsön är det väldigt grunt och här har många gått på grund genom åren så var försiktig.

Målrakan

Nu ser du mål för första gången och här gäller det återigen att välja sida tidigt. Motströmmen brukar vara väldigt stark här och det lönar sig alltid att gå längs med någon av kanterna. Väljer man vänstersidan längs med fastlandet undviker man inte bara strömmen – det finns också chans att man blir bjuden på glass av personalen i sjömacken. Väljer man istället att gå längs med Stenungsön seglar man kortare väg men här får man se upp för stenar i vattnet. Sista passagen innan mål är under Stenungsbron och här är strömmen som starkast och vinden som mest turbulent. Här finns inga genvägar utan det gäller att inte slå för ofta och hitta den bästa vinden under bron.

Lilla Tjörn runt är en fantastiskt rolig tävling att kappsegla och unik i sitt tävlingsformat. För att lyckas segla runt ön så snabbt som möjligt gäller det att ha tålamod, trimma om regelbundet, läsa av de lokala vindarna och strömmarna och samtidigt ha kul på vägen.

Texten är hämtad ur Jubileumsmagasinet som är producerad för StSS av Search Magazine.