Inget dåligt väder bara dåliga kläder

Rätt kläder efter väder är en del av vår säkerhet, därför är det viktigt att man klär sig rätt. Rätt behöver dock inte betyda att man måste köpa allting nytt. I bland fixar vi klädbytardag på klubben då det går att hitta bra begagnade kläder.

När man seglar är det viktigt att tänka på hur man klär sig. Det är inget kul om man blir våt och kall och det kan dessutom vara farligt om man seglar när det är kallt i vattnet.

Till att börja med, när man är ny och träningen äger rum väldigt nära land och med flera följebåtar runt om kring så krävs inte mycket mer än regnkläder och stövlar tillsammans med en ordentlig flytväst. (Finns ett begränsat antal till låns på klubben).

Tänk på att packa med handuk och torra kläder till träningen! 

När man blir mer självständig och befinner sig längre från land ökar så klart kraven. När temperaturen går upp och temperaturen i vattnet kommer upp över 24 grader väljer  endel hel eller halv våtdräkt på sommaren med vindtäta kläder ovanpå, jollesmock (tunn vindtät jacka som en anorak) och jollebyxa. Då är man tåligare klädd om det är blåsigt och man ramlar i vattnet. Handskar anpassade för segling är ett bra komplement för att skydda fingrarnas känsliga leder.

Alltid torrdärkt när vattnet är under 14 grader

Vår, höst och vinter och när vatten temperaturen är under 14 grader så är det ett krav att man har torrdräkt med hela fötter. Man måste ha rejäla underställ och sockor, flera stycken om det är kallt i luften och vattnet. Underställ av ull är att rekommendera, ullen håller värmen även när den blir fuktig. Speciella handskar av t.ex. neopren som håller värmen och samtidigt har bra grepp. Tjock mössa och riktiga jolleseglarstövlar.

Om man är ute långa dagar och kappseglar bör man ha vatten med sig i båten och mat i en vattentät behållare som antingen går att sätta fast i båten eller kanske lämna till en följebåt.