Bengt Falkenberg, Tjörn runt vinnare 2012

Foto: Åke Fredriksson
        Prisutdelning TjR 2012

Foto: Åke Fredriksson. Prisutdelning TjR 2012

Tjörn Runt vinnaren 2012: Äntligen!!

För oss som jobbar hos Albatross Segel är Tjörn Runt en av de viktigaste kappseglingarna i Skandinavien.
Tjörn Runt är den segling som vi i Teknova/Albatross Racing deltagit i på västkusten under de senast säsongerna, och vi har satsat hårt på att vinna totalt. Alla som seglar med Teknova/Albatross Racing har drömt att vinna Tjörn Runt totalt sedan vi var barn och satt i publiken.

 

Den satsning på Tjörn Runt som vi gjort under de senaste 10 åren har gett oss 2 totalsegrar samt 7 klassegrar.

Efter att 2010 och 2011 slutat 2:a totalt, trodde vi att det nästan var omöjligt att segla sig till en totalseger igen.

Allt handlar om förberedelser

För att segla sig till en vinst i Tjörn Runt så finns det bara en väg att gå. Allt handlar om förberedelser.

Förutom att besättning, båt och segel måste vara i toppskick, så behövs erfarenhet av banan i olika vind och ström förhållanden.

En annan viktig del är att segla/träna mycket i de ojämna vindar som oftast råder den första delen av seglingen, ibland hela vägen ut till Rönnäng. Många team kan vara lika i fart på havet men det kan skilja mycket när man hela tiden måste hitta växlarna i vindarna innanför Tjörn.

Innan starten så hade vi vår taktik bestämd

Att segla fort i växlande vindar var det som vi anser avgjorde 2012 års segling.

Innan starten så hade vi vår taktik bestämd. Vi upptäckte ganska snart när vi seglade under lilla Tjörn bron att vi var ensamma tillsammans med en tysk båt att direkt gå så långt öster ut.

När vi kommit ut på Hakefjorden så så gjorde Ola Sandell med Karukera och någon till oss sällskap i denna taktik.

Den enda båt som vi såg som gick västerut och överlevde var Peter Gustafsson i Blur, som vi hade framför oss i lä.

I vår taktik att kryssa öster ut så var vi övertygade att de som befann sig i lä skulle få det svårt att överleva. En bit efter Wallhamn så började vinden att öppna några grader. Vår besättnings rutinerade arbete med trimmet i den byiga vinden ut till Rönnäng, gjorde att vi kunde dra ifrån våra närmaste konkurrenter och skapa en ganska trygg lucka.

Efter Klädesholmen så satsade vi på den taktik vi alltid väljer, kortaste vägen där vi kan hålla max fart. Vi såg när vi passerat Flatholmen att Karukera och Blur hade tajt racing en bit bakom oss. Det kan vara ett problem att jagas av 2 bra båtar som hjälper varandra att hålla max fart. Nu lyckades vi fortsätta dryga ut vårt försprång då vi fick segla ensamma i fri vind. Passagen av Kyrkesund gick mycket enkelt med bra vindar och fritt spår. Vi försatte att segla i fria vindar hela vägen in i mål.

När vi lyckats med vårt mål var lyckan fullständig

Efter målgång så blev vi oroliga. Vinden ökade markant efter vår målgång.

Vi låg kvar vid målgången och såg ganska snart att vi, trots den ökande vinden antagligen, klarat klassen. Men hur skulle det gå mot alla de duktiga seglarna i de mindre klasserna. Det är alltid en nervös väntan på resultaten i de mindre klasserna. På kvällen när det började kännas att vi klarat vårt mål, så var lyckan fullständig.

Ibland har vi undrat om det är värt allt slit

Vi har lagt mycket tid och möda på vårt seglande runt Tjörn. Ibland har vi undrat om det är värt allt slit.

När man väl lyckas och vinna Tjörn Runt Totalt så är det värt varje sekund!

Att kunna fira segern med vår sparring partner Ola Sandells besättning i Karukera, som slutade total tvåa, gjorde inte kvällen sämre.

Bengt Falkenberg
Teknova/Albatross Racing

Bild: Åke Fredriksson

Den vältrimmade, nio man starka besättningen. Från vänster: Anders Averdal, Mats-Uno Fredriksson, Magnus Bjureblad, Hampus Wennerlund, Bengt Falkenberg (håller priset), Gunnar Gustavsson och Joakim Hermansson. En med på bild Fritjof Ahlstedt och Even Larsen.