Emil Sandberg, vinnare Lilla banan 2016

Foto: Carin Kling
        Emil Sandberg med sin vinnande Smaragd ”Laremi”

Emil Sandberg, vinnare Lilla banan 2016

Emil Sandberg hör till en liten skara som ”alltid” har seglat Tjörn Runt. För 53:e gången ska nu startlinjen passeras och hela tre gånger har han slutat som totalvinnare; 1980, 1984 och 2016. Så den stora frågan är hur han har lyckats vinna Tjörn Runt tre gånger i sin Smaragd. En bedrift han delar med Michael Collberg.

– Jag har hållit på i så många år så någon gång måste det ju falla in, berättar Emil Sandberg med ett skratt. Men den här gången berodde det bara på min erfarenhet av väder- och strömförhållandena. Det gjorde att jag redan innan jag lämnade bryggan visste vilka vägval jag skulle göra, fyller Emil i. Och det blev under Källösundsbron.

– När det är så svag vind från ost måste man gå upp på land om det inte är motström. Men det varit inte så många som gjorde det, fortsätter Emil.

Och om det är något som Emil har så är det erfarenhet och noggranna analyserar som han samlar i pärmar. Som sexåring lärde han sig segla av pappan i grannfamiljen, och seglingen grep honom direkt.

– Mina föräldrar hade inget intresse för segling men pappa köpte en Trollunge när jag var 15. För att jag skulle kunna segla hyrde vi på Brännö. Och jag seglade och seglade. Jag har tänkt mycket på hur mina föräldrar slet för mitt intresse, minns Emil.

Drivs av naturens krafter

Och det har alltid varit båt trots att Emil som 18-åring var med om ett allvarligt drunkningstillbud till havs. Men det ledde i stället till att han fick insikten att ta vara på livet. Sedan dess drivs han av naturens krafter och kappseglingen är en del av den naturupplevelsen.

Efter Trollungen blev det en int. 5.5:a som även användes för familjesegling med provisoriska plywoodskivor som bäddar medan barnen fick sova på spinnackersäckarna. Efter det blev det en Smaragd i fyra år som byttes till den nuvarande ”Laremi” som Emil har seglat i 30 år.

– Ju lägre fribord desto roligare att segla, säger Emil med eftertryck. Och släpper samtidigt den stora nyheten, 2017 ska han starta Tjörn Runt by COWI i en Omega 30.

– Genom sjukdom har jag förlorat balansen och måste ha en båt med staket att hålla mig i. Valet blev den kände kappseglaren Hans Casperssons Omega 30 Lova. Den är för hög i min smak men min fru kommer att uppskatta ståhöjden. Det kommer att kännas sjukt konstigt att inte segla Tjörn Runt i min gamla Smaragd, fortsätter Emil.

Comeback

Tillbaks till Tjörn Runt by COWI och vinsten 2016. Hur kändes det att vinna?

– Det var väldigt roligt och en form av comeback. Men det har ju inte gått dåligt genom åren med flera startgruppsvinster, säger Emil. För det är erfarenheten av segling, kunskapen om sin båt och naturkrafterna som ger utdelning.

Vad skiljer sig då kappseglingen idag från storhetstiden på 1980-talet som många drömmer sig tillbaks till.

– De som var med på 80-talet hade mer lattjo och att vara bäst var nog inte så viktigt för alla.  Men nu är det inte bara skoj utan mer tävling och man vill vara bäst, säger Emil. Kappseglare behöver vara engagerad, uppskatta naturen och krama ur dess krafter. Idag har folk så mycket att göra, seglar ett tag men sedan tar annat vid, säger Emil.

Men han ser positivt på segling i framtiden. Emil tycker sig se att de större båtarna börjar fasas ut till förmån för 30 fotare. Och kanske kan Tjörn by COWIs nya Cruisingklass locka fler att delta. Bara det finns ett resultat att jämföra sig mot.

Besättning

  • Emil Sandberg
  • Ellen Krabbe, bonusbarn och hjärnan ombord
  •  John McWegh
  • Martin Svensson, bonusbarn