Hans Oskarsson, vinnare Tjörn Runt 2015

Foto: Carin Kling
        Team Oskar vann Lilla banan på Tjörn Runt by COWI 2015

Foto: Carin KlingTeam Oskar vann Lilla banan på Tjörn Runt by COWI 2015

Hans Oskarsson, vinnare Tjörn Runt 2015 Lilla banan

 

Att vinna Tjörn Runt är en härlig känsla. När allt stämmer med båt, besättning,vindar och det där lilla sista flytet infinner sig. Det var kryssen i Stigfjorden somavgjorde och kanske sista slagen in mot mål då vi lyckades stega förbi FredrikHansson med besättning i deras välseglande IF.

I den 48:e starten för den äldre generationen i vår besättning, den 39:e starten i en Accent, lyckades vi att vinna Tjörn Runt för andra gången! I årets vinnande team ingick Hans, Henrik och Karl-Melker Oskarsson samt Niklas (Blåbärskungen) Winroth.

Tjörn Runt är höjdpunkten för SRS-segling med vår Accent. Stort startfält, många duktiga seglare och dessutom hemmavatten. I år kryddades Tjörn Runt dessutom med ovanligt fint väder, relativt jämn bris och massor av folk ute på hav och klippor. Förberedelserna började redan i april med en ner till gelcoaten nyslipad och därefter epoxibehandlad botten. De för året nya Ullman segel testades och som vanligt blev det en del kappsegling med Pater Noster Race, Bohusracet, Hermanö Runt och 606-SM.

Väl förberedd start

Som alltid är vi ute och kollar ström, vind och ser på när starterna före oss drar iväg. Vi är inte riktigt ense om vi skall gå utanför eller innanför Brattön. Grundplanen är att gå utanför Brattön, den ostliga vinden känns starkare där och ingen nämnvärd ström. Det är härligt drag för de första starterna, men när vår närmar sig minskar vinden. Vi startar mitt på linjen och fångar de små pustar som finns och är först ute på Askeröfjorden. Under bron parkerar vi som alla andra och ser Fredrik Hansson i sin IF glida om oss i lä. Vi, och Fredrik, tar som planerat öster om Brattön, medan den gamle räven Bosse Erlandsson i Monark 700 seglar med god fart väster om Brattön.

Det är status quo mellan oss och Bosse efter Brattön, men nu glider vi sakta iväg. Vår kanske farligaste konkurrent, J14 med Carl Axel Hellman som vunnit senaste två åren, ser vi inte alls. Vi går precis utanför Björkholmarna för att få trycken från fjorden och försöker jobba i byarna för att komma förbi Fredrik som nu ligger några båtlängder före oss. I Wallhamnsviken är vi äntligen förbi. Vi är nu mitt bland Hbåtar, familjebåtar och ser också Manzanitan med Carl Starck och de första H-båtarna 200-300 m fram och det gör oss glada!

Tungt på utsidan av Tjörn

Efter Tjörnekalv blir det tyngre, halvvind och kort vattenlinje. Fredrik i IF’en går som ett spjut och lyckas dessutom tränga sig förbi i Flatholmsundet. I Kyrkesund är Fredrik ungefär 200 m före och allt känns kört. Men man ska aldrig ge upp, det gällde på Bohusracet och även nu. Vi pratar om att tagga upp, ha positivt tänkande och att det är en lång kryss, som vi är bra på, i mål!

I Stigfjords mynning är det en massa båtar som trängs. Det är öar och skär i vägen och nyckfulla vindkantringar i den ostliga vinden. Vi koncentrerar oss på att få fri vind, ligga rätt i skiften och lägga oss under de byar som syns på vattnet.

Efter Lyr blir det babord först mot det låga landet av Tjörn utanför Björholmen. Där möter vinden och vi slår och seglar hela tiden med fokus att vara rätt i skiftet och segla i fri vind. Efter ett par slag kommer vi till Hundholmen och har kurs strax innanför ytgrundet. Niklas spanar lite extra i vattnet och väl förbi blir det snabbt djupt igen och vi kan segla fritt.

Vägval och timing med vind och vindskifte ger  resultat och vid Kälkerön går vi  m Fredrik. Efter Björshuvud blir det ett något längre slag till strax ovanför Fjordebåden. Väl där kantrar vinden och vi får ett härligt spår relativt fritt från större båtar som vi varit störda av tidigare. Nu seglar vi fort och högt tills vinden kantrar tillbaka. Vid Hälsö tar vi ett nytt hugg upp mot sydligare delen av farleden vid Ärholmen och ytterligare ett slag för att sen ånga på in mot mål där vi får ytterligare ett skift och målgången känns hel rätt!

Nervös väntan

Eftersom vi var så långt fram bland H-båtar kände vi att vi borde ligga bra till. Men startgruppen var ju inte bärgad än, Fredrik Hansson i IF’en ångade fort in mot mål. Vi räknade ut att vi behövde vara ungefär 3,5 minuter före Fredrik och klockade så gott vi kunde nästan 4 minuter. Det kändes som ett mirakel eftersom vi var minst 1 minut efter i ingången till Stigfjorden! Efter Fredrik såg vi endast ”Dahlén” och vi konstaterade att Bosse antagligen hade tappat en del på kryssen in. Bara den där J-14 kvar. Vi hör att Collberg har gjort ett fantastiskt race med Expressen. På hemsidan ser vi ut att ha den bästa tiden och Fredrik Hansson i IF’en klar tvåa. På Race Center får vi det bekräftat, vi vann!

Det blev ett helt fantastiskt Tjörn Runt för oss och jättekul att kunna vinna igen med två generationer i besättning! Vi vill passa på att tacka för allt publikstöd och en härlig fajt med Fredrik Hansson med besättning. Det är dessa tajta fighter som är triggern att ge 100 % hela varvet runt! Även tack till våra familjer som alltid ställer upp, släkt, vänner, Stenungsunds Segelsällskap, Ullman Sails och vår samarbetspartner Skolcoacherna.

Hans Oskarsson
för team Oskar