Thomas Dahl, vinnare Stora banan 2016

Foto: Privat
        Vinnarna Stora banan 2016, från vänster Peter Dal, Thomas Dahl, Erik Dahl, Tomas Larsson och Johan Berg.

Foto: PrivatVinnarna Stora banan 2016, från vänster Peter Dal, Thomas Dahl, Erik Dahl, Tomas Larsson och Johan Berg.

Thomas Dahl, vinnare Stora banan 2016

 

Det går inte att ta miste på glädjen över vinsten så här ett år efter det som Thomas ser som en näst intill perfekt kappsegling.

Den klassiska frågan: hur kändes det att vinna stora banan Tjörn Runt by COWI 2016?

– Att komma till klubben och se sitt namn överst på listan var helt fantastiskt. Vi visste att vi låg bra till i klassen när vi seglade in under kraftledningen och trodde på en topp tre placering, berättar Thomas Dahl. Men att vinna totalt, det trodde vi knappt ens när vi såg det i resultatlistan lägger Thomas till med ett stort leende.

För det är inte första gången som Thomas Dahl seglar runt Tjörn och han har faktiskt flera vinster med sig sedan tidigare.

– Jag har seglat Tjörn Runt sedan 1990-talet, det har väl blivit 15-20 gånger vi det här laget. Och det är faktiskt min andra vinsten. 1995 slutade Mattias Heiding och jag som vinnare med vår 3/4-ton. Det har även blivit tre startgruppsegrar, berättar Thomas.

Ett nytt team blev ett vinnande team

Det som är speciellt med vinsten är ändå att det är ett nytt team som ingick i den vinnande besättningen.

– Mitt vanliga team seglade med en annan besättning 2016. Så jag kollade med brorsan, hans son och deras kompisar. Vi tänkte att det skulle vara kul att göra en familjesatsning, träna ihop lite och hoppas på det bästa. Men de som seglade med oss är erfarna och seglar bland annat jolle på hög nivå i Vänersborg, berättar Thomas.

Och det fungerade ju strålande bra. Teamet hade pratat igenom strategi och taktik innan och vem som skulle göra vad under kappseglingen. Och även testat det innan på träningarna. Och det visade sig vara ett vinnande koncept. Vad var det då som gjorde att de vann?

– Det var en bra vind för oss och båttypen, vi hade tid att prata och vi gjorde få fel. Vi hade medvetet försökt träna bort våra fel och hade en plan. Men planen bytte vi redan vid Tjörnbron, lägger Thomas till med ett skratt. Vi valde i stället Källösundsbron, något jag aldrig gjort tidigare. Vi såg att det stod vind och att det gick bra för några andra båtar. Det var nog avgörande. Efter broarna var det medström och det stod mer vind mellan fastlandet och Tjörn hela vägen ut till Wallhamn. Det gjorde att vi var bland de första att sätta gennacker.

Ser fram mot Tjörn Runt by COWI 2017

Thomas seglade Melges redan under 1990-talet men CB66 under de senaste åren och haft Lerum som hemmahamn. Men Thomas kände att han inte var klar med Melges, så det blev en Melges 24 på nytt som han också valde ha att flytta till StSS under 2016. Hur känns det nu inför 2017 års upplaga av Tjörn Runt by COWI?

– Det känns lika roligt att segla i år, även om det inte är klart med vilken besättning. Kanske blir det shorthanded ihop med Svante Arvidsson, berättar Thomas. Men jag ser fram mot att delta och känner ingen press att vinna. Det finns så många duktiga seglare och så många delar som ska klaffa för att det ska hålla hela vägen i mål. Men såklart, på startlinjen som kommer vinnarskallen fram ändå, lägger Thomas till. Fast det viktigast är att göra en bra segling!

Besättning

  • Thomas Dahl, rorsman och skeppare
  • Peter Dahl (Thomas bror)
  • Erik Dahl, son till Peter och seglar e-jolle för VÄSS
  • Johan Berg, seglar e-jolle för VÄSS
  • Tomas Larsson