Vitamininjektion och höjd självkänsla – detta är segling för Emil

  • 27 jul 2008

Med armarna högt uppsträckta i luften och ett glädjetjut nådde Emil den röda bojen. Han såg sig om efter sin mamma på bryggan och ropade ännu en gång av glädje, sedan återtog han fokuseringen på styrpinnen framför sig och siktade på nästa boj. Varje gång han nådde fram till en ny boj kom samma glädjereaktion.

”Seglarskolan har betytt mycket för Emil. Den har stärkt hans självkänsla. Han får också den sociala biten i kontakt med ledare och övriga i gruppen. Emil är 18 år och har Downs Syndrom. Det innebär att Emil har begränsat med aktiviteter på fritiden och det var en höjdpunkt för Emil när han fick segla själv i en Access-jolle under förra årets läger. Jag satt på bryggan, när han ropade av lycka till mig. Han klarade själv av att segla mellan de olika bojarna, efter de instruktioner han fått från ledarna.

Foto: Lovisa Ekdahl

Emil Larsson visar sin glädje och sträcker upp sina armar i Access-jollen under Seglarlägret för barn och ungdomar med funktionshinder 2007.

Foto: Lovisa Ekdahl

Vid ett annat tillfälle var Emil med sin skolklass i Stenungsund. När de var klara med sitt ärende, lät Emils fröken honom visa sin seglarskola. Emil tyckte att det var väldigt roligt att visa sina kompisar båtarna, och platsen där han seglat. Fröken sa efteråt att det var som om han fick en vitamininjektion när han kom till segelklubben. Därför är vi så glada att Emil får vara med på denna aktivitet. Vi hoppas att det kan bli mer i fortsättningen”, säger Emils mamma Lena.

Lyckat med seglarskolan för barn och ungdomar med funktionshinder

2007 och 2008 har varit två fantastiska år. Intresset för seglarskolan för barn och ungdomar med funktionshinder har varit stort. Det visade sig att konceptet med ett samarbete mellan Stenungsunds Rotaryklubb och Segelklubben var lyckad. I år har klubben glädjen att ha två stycken egna Access-jollar och vi är mycket tacksamma för finansieringen av dem från Kronprinsessan Victorias Fond och Akzo Nobel. Vi skall inte heller glömma Rotarys engagemang och support under alla träffarna.

Under våren har klubben och Stenungsunds Rotaryklubb arrangerat seglingsträffar en gång i månaden där många av barnen från förra året deltagit. Det har dessutom genomförts prova-på-segling för barn och vuxna. I skrivandets stund är vi inne i slutskedet av planeringen för årets läger v.31 där vi har glädjen att kunna erbjuda 20 barn och ungdomar med funktionshinder att  gå i seglarskolan. I höst kommer vi att fortsätta att träffas en gång i månaden och segla och ha roligt tillsammans. Vissionen från Stenungsunds Segelsällskap och Stenungsunds Rotary- klubb är att alla som vill skall kunna komma till oss och segla.

Acess-jollen - suverän båt för funktionshindrade

För Emil är det en energikick att lära sig att segla. För andra kan det handla om att faktiskt göra något på egen hand. Access-jollen, som är perfekt anpassad för alla typer av funktionshinder, gör det möjligt för dem som kanske förlorat en arm, brutit ryggen, har autism eller har problem med balansen att segla helt själva. Jollen har de konstruktörsmässiga fördelarna att den styrs framför seglaren med en pinne (går även att beställa med joystick som kan styras tex med hakan), rorsmannen sitter bekvämt i mitten av båten och segelytan går att reglera. Detta är möjligheternas båt. 

Jag vill tacka alla som bidragit med finansiering, sitt engagemang och deltagande. Speciellt Akzo Nobel, Kronprinsessan Victorias Fond, Stenungsunds Rotaryklubb, Semcon, GKSS och inte minst Karolina Berglund, Sofia Berglund, Carl Törneman, Ulf Gustavson samt Åsa Brännman för sitt engagemang och sin stöttning under året.

Vilken båt du än seglar och vilka förutsättningar du än har så finns det en gemensam nämnare - att vi alla tycker om att segla! För Emil och de andra barnen på lägret ger det energi, glädje och nya vänner. 

Navigare necesse est, vivere non est necesse.  

Lovisa Ekdahl - Ansvarig för seglarskolan för barn och ungdomar med funktionshinder