Team Oskar - Vinnare i Tjörn Runt 2006

  • 20 aug 2006

Vinnare i Tjörn Runt efter 38 år! ”Trägen vinner” är ett talesätt som kan komma väl till pass för vår seger i Tjörn Runt. Den äldre generationen i vår besättning, Karl-Melker Oskarsson och Lasse Elmlund, har försökt i åtskilliga år. 2006 kom slutligen dagen då så gott som allt stämde.

Då, liksom många tidigare år, seglades vår Accent, en 26 fots Norlin ritad familjebåt, av min bror Henrik (fördäck), min pappa Karl-Melker och Lasse (strategi, taktik och segeltrim), och jag själv vid rodret. Alla ombord är väldigt allround och vi byter ofta positioner i långa seglingar som Tjörn Runt.

Väl förberedda

Vi kände oss vid gott mod denna dag, trots gråmulet och regnigt väder, och väl förberedda av de träningar vi gjort tidigare i veckan. Vi har som vana att, trots vetskapen om att det kommer bli en lång dag på sjön, titta på de flesta starterna och ta vägen söder om Stenungsön under broarna till startområdet för att kolla ström och vind. I år sa prognosen ostlig vind vridande mot sydost vilket brukar gynna en ostlig passage av Brattön och detta beslut stärktes av den utåtgående strömmen vid Källön.
Dags för start, vinden är mycket lätt SO, och vi gör en hyfsad start bland de 5 första båtarna över linjen. En av våra främsta konkurrenter Accent SWE-260 med Johan von Otter, gör en perfekt start och glider tillsammans med oss och Alf Härsjös Maxi 77, en ytterligare Maxi 77 och Pontus Göransson i Marsvinet före resten av fältet i den mycket svaga vinden till Tjörnbron.

Vindkantring och spinnacker

Under Tjörnbron dör vinden fullständigt och alla stannar av. I farleden söder om Källön syns ett svagt vindbälte som vi siktar mot och lyckas komma före Pontus och Maxi 77’orna. Några väljer att gå innanför (väst om) Brattön, medan vi följer vår strategi och den vindkanten vi ser på vattnet utanför Brattön. När vi skall ta sista slaget för att precis komma runt Brattön avvaktar vi något för att möta den nu mycket tydliga vindkanten i farleden. Vi slår över till babord när vinden vrider några grader ost och vi får en härlig fartökning på en halv till en knop, vilket känns som raketfart efter att ha legat och glidit i bleket. Accenten är en utmärkt spinnacker båt i lätt vind, även med vinden något mer förlig än tvärs och vi får nu tillfälle att sätta spinnacker. Först är vi lite tveksamma för ingen annan runt oss har satt, men det går fint eftersom vi kan falla med vinden efter Brattö passagen. Vi går den genaste vägen mellan Höviksholme och Bjärkholmarna, men här tvingas vi ta ner spinnackern eftersom vinden vrider emot och nu är det plötsligt sträck som gäller igen med hårt skotade segel. Vi har genom spinnacker manövern seglat förbi den andre Accenten och leder nu vårt startfält med god marginal.

Sniker Tjörnlandet

Vi håller oss hela tiden en god distans till Tjörnlandet dels för att komma undan värsta ansamlingarna med båtar, och dels för att puffarna kommer ute från fjorden, precis som de gjorde redan vid Brattön. Vid Soa och Galten kommer spinnackern upp igen. Jag styr, Lasse sköter spinnackern och pappa och Henrik spanar efter vind. Så här seglar vi till Tjörne kalv med stor framgång, möter vindbyarna, faller av med dem och försöker undvika skitvind. Nu har vinden ökat och det blåser 4-5 m/s, detta vindregister passar Accenten perfekt. Vid Tjörnekalv har vi kommit ikapp de flesta H-båtar och en mängd andra större båtar och vi förstår nu att det hittills gått mycket bra. I Tjörnekalvpassagen gör vi ett klipp då vi sniker Tjörnlandet och i lä för babords hals går ikapp en klump av c:a 20 båtar, gippar till styrbord så vi kommer i lovart om klungan och kan gå förbi!

”Det här ser mycket bra ut”

På utsidan av Tjörn gör vi det vi kan göra, d.v.s. går den närmsta vägen och undviker skräpvind från andra båtar så gott det går. Väl i Kyrkesund samlar vi fart längs fastlandsidan och faller av för att få så fri vind så länge som möjligt. Vi är dock inte ensamma i sundet, här är första gången sen under Tjörnbron som vi stoppar upp. Vi lyckas hur som helst glida igenom och avancera lite ytterligare och med informationen från speakern i Kyrkesund att ”det här ser mycket bra ut” får vi extra energi. Vi undrade nog alla i båten hur bra menade han, att vi ledde startgruppen med god marginal visste vi, men totalt? Vi fick ingen information om detta från speakern. Utanför Stigfjordsmynningen tar vi ned spinnackern.
Ingången till Stigfjorden går bra förutom en stopkloss mitt i det trångaste av Vannholmsundet. Äntligen lite kryss! Vi försöker ta de oregelbundna skiften som bjöds från mellantiden vid Vannholmen till Björs huvud för att sedan på en lång styrbords bog sträcka till Ärholmen.

Biter ihop sista biten

Vinden vrider mer till ost och vi får kryss precis mittemot lite innan Björnholmen och in i mål. Det börjar regna, och vinden minskar i styrka. Vi biter ihop och försöker att glömma bort kylan och hungern. Vi gör en bra finish vid styrbords målfartyg. Väl i mål får vi höra från funktionärerna att vi har den hittills bästa tiden. Detta konfirmeras senare när vi kommer in till brygga. Där får vi reda på att ingen av de båtar som startat efter oss kan hota. Äntligen, detta har vi väntat på!
Vi vill passa på att tacka några personer som har varit delaktiga i segern och det är vår mamma Eva som alltid gör Tjörn Runt mackorna, Ralph Rosberg vår besättningsreserv, Henrik Ottosson som hjälpt oss att optimera vår gamla 70-tals masthead riggade båt med rätt segel och naturligtvis ett tack till Stenungsunds segelsällskap som vanligt gör ett utmärkt arbete med Tjörn Runt!

Team Oskar
Hans Oskarsson
Lasse Elmlund
Karl-Melker Oskarsson
Henrik Oskarsson