Krokholmen Weekend Race 2006

  • 18 sep 2006

Extra material Skeppet 3/2006 Tänk denna fantastiska sommar, precis som man minns det som barn. Lika glad som man har varit under sommaren, lika besviken har man varit på vädret under augusti med allt regn. Det var med viss oro som man vände fram bladet för september i almanackan, nu var hösten här och en fantastisk seglarsommar var till ända eller? Visst fanns det vissa förhoppningar på helgen då det skulle seglas ut till Krokholmen, det brukar vara bra väder, men vi som hoppades på ännu en fantastisk seglarhelg höll låg profil.

Långprognosen som presenterades under tisdag gav vissa förhoppningar, det skulle bli uppehåll, något som man inte varit bortskämd med under augusti. Trots att det rapporterades om en nordvästlig vind, vilket skulle göra banan till ett långt slörben, så kändes det som att det var något på gång. Plötsligt började det ringa i telefonen och båtägare som under sommaren hållit mycket låg profil, raggade besättning för att kunna delta i denna säsongs ”grande finale”.

 

Undertecknad hade precis bestämt sig för att inte segla med egen båt och hade en vag överenskommelse om att segla på en fransyska som knappt lämnat bryggan i sommar. Då ringer ägaren till en dansk dam inköpt förra säsongen, som endast kommit att användas till semestersegling. Helt plötsligt kände man sig efterfrågad på ”kappseglararenan” och visste inte vilket erbjudande som var det mest attraktiva, eller fanns det alternativ. Efter några samtal från samtliga inblandade lyckades vi mönstra två besättningar till dessa två förväntansfulla damer.

 

Lördag morgon och ingen vind, men en klarblå himmel och strålande sol. Här har vi oroat oss för enformig slörsegling till Krokholmen, men ingen hade funderat på att det inte skulle bli vind ”merde”. Per Ekborg som även denna helg var seglingsledare, hade stigit upp i ottan och kollat med DMI. Efter att kyligt ha avvaktat prognoserna till strax efter klockan åtta, förutspådde han ett lättvindsrace och räknade snabbt om starttiderna för deltagande båtar, med beräknad målgång klockan 13.00.

 

När det var dags för P 28:an att starta som första båt, var det mycket lätt sydlig vind och vi var väl få som trodde att vi skulle kunna angöra bryggan på Krokholmen för segel, innan solen gått ned. Starterna löpte på och det var dags för undertecknad att ge sig iväg med den gamla danska damen, samtidigt med en Starbåt, en klassisk fullblodsracer. Varför fick inte jag segla Starbåt, kom jag på mej själv att tänka, när hon försvann söderut och i ett slag hade seglat ikapp de tidigare startande. Men vi hade ju i alla fall fint väder.

 

Väl nere vid Vinterholmarna började så smått vinden att öka och vi tittade oss oroligt bakåt och kunde se att de sist startande hade seglat in en massa på oss redan. Inte blev det bättre av att en H-båt som vi passerat tidigare, valde att slå mot Tjörn och var före oss igen.

Kanske var det så att västvinden var på gång och det kändes som att det var dags att hitta på något. Tankarna följdes av ett slag ut mot Tjörn och nu var det ”bara” att segla tills vi skulle möta västvinden. Men var tog den tänkta västan vägen, Bergastrand närmade sig snabbt och ännu ingen ändrad vindriktning. Plötsligt händer det, ett kraftigt motvrid och det var dags att slå söder ut. Helt plötsligt ser läget mycket bra ut för den gamla danska damen och mungiporna på skepparen åker nöjt upp mot öronen. Helt plötsligt var det läge att segla om första platsen och vi hade dramatiskt närmat oss den ledande Starbåten vid Mittholmarna. Ett tag kändes det som att vinden ökade ytterligare och viss segervittring infann sig, med vetskapen om att Starbåten seglades av en ensam rorsman.

 

 

Lars Wester vann både singelhanded klassen och totalsegern
Foto: Per Ekborg

 

Efter hårt jagande mot Katten hade avståndet till ledaren minskat ytterligare, men en hårt burkande Lars Wester lyckades hålla undan och gick i mål som välförtjänt segrare. Grattis! Minst lika glad var Morgan Broberg på Xanté över sin andra plats i den första kappsegling med den gamla danska damen. Efter tätduon utkämpades en hård kamp mellan fyra båtar och den som drog det längsta strået, var inte helt oväntat Oskar med Karl-Melker och Henrik.

Gissa när första båt gick i mål, jo strax efter klockan 13. Det är tur att vi har seglingsledare som Per Ekborg.

 

Morgan och Dennis har just inkasserat vindskiftet vid Tjörnlandet
Foto: Per Ekborg

 

Återstod bara att lägga till vid Krokholmen, ta en öl, bryggsnacka, basta och bada och vänta på kvällens aptitretare med skaldjur. Så skönt det är att ibland bara vara och få umgås med likasinnade, samt bli omhändertagen av kvällens värdinna Christina Grimpe. Jag tror, eller vet, att alla vi som var med denna strålande lördag i september vill tacka för ett fantastiskt arrangemang och hoppas att Krokholmen kommer att vara med i planeringen 2007.

 

Seglarhälsningar från en glad gast på Xanté

 

 

Resultat Krokholmen Weekend Race 2006

 

1 Lars Wester - Starbåt

2 Morgan Broberg - X-95

3 K-M Oskarsson - Accent

4 Staffan Cederlöf - H-båt

5 Christian Lundmark - H-båt

6 Leif Caspersson - P28

7 Nicklas Caspersson - Two Star 36

8 Fredric Nilsson - First 27.7

 

 

 

Leif och Ingrid Caspersson bytte Starbåten mot sin P28 med originalsegel från 1970
Foto: Per Ekborg