Ordförandens funderingar på höstkanten

  • 16 okt 2006

Hej alla kära läsare av vår hemsida! En underbar sommar har förflutit och vi har genomfört ett seglarår som vi inom StSS kan känna oss stolta över och som är värt att fundera över. Våra stora framgångar framgångar på olika seglingsarrangemang har väckt både förvåningar och stolthet.

På kölbåtssidan har Jonas Berntsson med besättning visat framfötterna och blivit Svensk mästare i H-båt och silvermedaljör i Express-SM. Totalvinnaren i Tjörn Runt, Hans Oskarsson, ingår ju i Jonas besättning. Urban Ristorp vann i Tjörn Runt startgrupp 6 i IOD och i start 9 vann Bert Helander i H-båt. Johnie Berntsson har återigen visat sin styrka med åtskilliga fina placeringar i matchracingens finrum. Dessutom blev han med Toyota – Edin Progressiva första kölbåt i mål i Tjörn Runt. Mats Berntsson vann Pro Tjörn Runt. Dessutom har många StSS seglare funnits högt upp i resultatlistorna i Tjörn Runt och andra kölbåtsregattor. Ett stort grattis till dessa framgångar! Jonas Berntsson med besättning blev också trea i seglingen om ”Mästarnas mästare”.

 

Och så våra duktiga jolleseglare - Emma Oljelund (förra årets Europamästarinna) blev svensk mästarinna i JSM i optimist med Clara Svensdotter på 7:e plats och Beata Törneman på 9:e. Dessa tre flickor bildade lag inför årets lag-SM och tog där hem segern och guldmedaljen. Dessemellan har EM i optimist seglats och Emma tog där hem en hedrande 4:e plats. Sara Sigvardsdotter har seglat hem guld i SM i Laser Radial. Grattis till alla goda resultat!
Många andra av våra jolleseglare har med framgång varit med i olika mästerskap men kanske inte nått ända fram.... Men det kommer nya möjligheter!

 

Hur går då verksamheten i klubben? Styrelsen har ju dragit igång en ”Organisationsgrupp” under ledning av Stig Blomberg. Gruppen har haft åtskilliga möten och diskussioner – både före och efter den enkät som sändes ut till alla medlemmar. Just nu pågår förberedelser för styrelsens heldag den 22 oktober. Då kommer vi att diskutera hur medlemmarna vill ha klubben i framtiden och vad styrelsen föreslår att lägga fram för årsmötet i februari – allt utifrån svaren i enkäten och den SWOT-analys som gjorts. Problemet vi har är att vi saknar många frivilliga krafter i vårt arbete. Tjörn Runt-, Catering- och Materialansvariga saknas i årets styrelse. Dessutom är det stora svårigheter att få med medlemmarna i det dagliga arbetet, liksom funktionärer till tävlingar. Vi hoppas att komma fram till något bra efter vårt möte den 22 oktober.


Nåväl, jag skall inte klaga alltför mycket. Vi har i år trots allt genomfört SSECS/SSOCS/ZSOCS-regattan, Stenungsöregattan, Tjörn Runt och Elitserien och fått fina lovord för dessa arrangemang. Dessutom har kölbåtsfunktionen dragit igång verksamheten ordentligt i år. Många goda initiativ har här tagits och verksamheten är på väg upp. Detta har inte minst uppmärksammats av andra klubbar. I helgen har de startat arbetet med ”Sjövägen”, d.v.s. den nya vägen till kranen i vår hamn. Det blir en klar förbättring av utrymmen för sjösättning både för kölbåtar och jollar.

 

StSS har ett gott rykte och en fantastiskt fin anläggning. Detta måste vi förvalta och utveckla så att seglingen fortsätter att vara största idrottsverksamheten i Stenungsund. Vår ekonomi är god och under full kontroll.Vi har beslutat att sälja våra m60-båtar och kommer ev. att skaffa andra mer lämpliga för vår verksamhet samt mer lättskötta båtar. Vi ser över vår kostym och försöker anpassa oss till den önskade verksamheten, eller som Kungälvs kommun så vackert skriver ”Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden”.

 

Nu arbetar vi i första hand för 2007. Ett nytt år i StSS historia.
Ha det bra!

 

Lars Berglund

Ordförande Stenungsunds Segelsällskap