Klasseger och först på "lilla banan" i Faerder Seilatsen för Team Oskar

  • 12 jun 2007

Under flera års tid är det många seglare som vi känner som pratat väl om Faerder seilatsen och inspirerat oss till att delta i denna klassiska regatta. I år bestämde vi till slut att mäta krafterna med Norrmännen. När anmälningstiden gått ut visade det sig att anmälda båtar hade passerat 1100 strecket, ett imponerande startfält i 60 års jubilerande Faerdern.

Torsdagen 7 juni kom jag och Henrik upp till Oslo och mötte upp pappa och Lasse som seglat upp båten tidigare i veckan. Vi kommer alldeles lägligt till rorsmansmötet där prognosen från eniga meterologer visar på lättvind och ström in i Oslofjorden, en inte allt för lyckad kombination.

 

Fredag 8 juni vaknar vi till en fantastisk morgon med värme och sol, men ingen vind. Vi laddar upp inför starten genom att äta, dricka och göra i ordning båten. 12.00 går första starten, vinden är lätt och de stora båtarna glider långsamt iväg åt sydväst, vi hoppas att sjöbrisen skall komma lagom till vår start 14.50. Vi tittar vidare på starterna som varvas av stora och små båtar. Runt 13.00-13.30 kommer sjöbrisen och nu blir det lite mer fart. Vi går ut i vänteområdet före start och känner lite på trim och sen är det dags. Vi gör en säker start på övre halvan av linjen och lyckas slå över alla båtar som startat i lovart om oss. Första biten av Oslofjorden går jättebra. Vi avancerar mer och mer och efter c:a 1.5 h segling ser vi inte längre båtarna från vårt eget startfält.

 

När kvällen närmar sig minskar vinden mer och mer och när vi närmar oss Slemmestad dör vinden fullständigt. Det tar lång tid att komma fram i en mycket oregelbunden vind som uppträder sporadiskt på fjorden. Nu är det natt och vi närmar oss ingången till Dröbakssundet. Vinden ökar igen och vi kan kryssa fram till Dröbak och där blir det på nytt stopp. Men vi har flyt denna natt/tidiga morgon, det är medström och vi glider långsamt framåt här i sundet. Här går vi förbi många stora båtar som ligger still på västra sidan av sundet i mindre medström.

 

Efter Dröbakssundet blir det lätt vind från norr och ibland från ost och vi tar oss långsamt ner till Filtvet. Här ser vi många stora båtar sega sig fram bl.a Ericsson som bara är c:a 1-1.5 Nm före oss! Vinden vänder till sydväst vid 11-tiden på förmiddagen strax söder om Filtvet vilket ger oss ett hopp om sjöbris. Vi seglar nu bland de första Expresserna och de glider långsamt förbi oss. Då ser vi sjöbrisen från söder och vi tar ett slag söderut för att möta den och helt plötsligt är vi före Expresserna igen.

 

Vinden ökar och vi har bara 7-8 Nm kvar till Mefjordsboen. Kryssen går fint och vi rundar mycket ensamma Mefjordsboen (Expresserna skall ju till Hollenderboen). Nu är det upp med spinnackern och slör till Åsgårdstrand där vi rundar en boj för att fortsätta i mål i Horten. Vi ser inga båtar överhuvudtaget bakom oss som rundar Mefjorden, det enda vi ser är en 11:a som kommer längre utifrån. Hur många båtar har egentligen gått i mål är det bara ”Kongen Harald” och båtar i hans storlek som kommit runt där ute?

 

Väl i mål visar det säg att vi förutom klassegern dessutom var först på lilla banan. Detta var naturligtvis mycket roligt och det trodde vi nog inte vi skulle kunna åstadkomma på första försöket i Faerder seilatsen.

 

Seglarhälsningar!

Hans, Henrik, Lasse och Karl-Melker