Berntsson Sailing Team 6a på Bermuda Gold Cup

  • 11 okt 2007

Efter att ha förlorat gårdagens kvartsfinaler mot Björn Hansen var det idag dags för att segla om platserna 5-8.

 Berntsson Sailing Team motte amerikanen Brian Angel i forsta matchen. Johnie gjorde en bra start i lovart om Angel och lyckaes halla en lucka i la for att inte fa skitvind. Johnie med besattning gick bade hogre och fortare och lyckades med bra trim och taktik skapa ett betryggande avstand till sin motstandare. Detta avstand lyckaes BSTeam halla hela vagen till mal.

I andra matchen motte Berntsson Sailing Team Americas Cup skepparen Paolo Cian fran Italien. Paolo styrde Team Shozoloso i senaste Cupen och har aven vunnit flera tourtavlingar. Johnie startade for babord men lyckades tidigt ta sig los fran vansterkanten. Det blev en katt och ratta lek dar bada batarna ville vara narmast det fordelaktiga lamarket. Johnie gick mot startlinjen fore Cian och krossade linjen precis pa startskottet. Det blev en tre harda varv dar Berntsson Sailing Team ledde de tva forsta varven. Pa sista kryssen plockade Cian en egen vindby langst ut pa hogern. Detta var avgorande da Paolon kunde med ga fore vid nasta mote for styrbord. Cian med besattning kunde senare halla sin ledning in mot mal.

Berntsson Sailing Team slutar pa 6e plats, och slar darmed flera meriterade seglare sasom varldsettan Ian Williams, Staffan Lindberg och Magnus Holmberg. Teamet slog aven varlstvaan Mathieu Richard i inbordes mote.  

Teamet bestod av:
Skipper:
Johnie Berntsson
Taktiker: Johan Barne
Försegeltrim: Johan Bäckman
Storsegeltrim: Björn Lundgren

 

______________________

 

Berntsson Sailing Team vann i sin grupp och är vidare till kvartsfinal

 

Inför dagens seglingar hade Berntsson Sailing Team kniven mot strupen, de var tvungna att vinna båda sina matcher för att ha chans att gå direkt till kvartsfinal. Vindarna var lite starkare än igår men fortfarande byigt och mycket vrid.

 

Berntsson Sailing Team startade för babord i den första matchen mot världstvåan Mathieu Richard. Johnie lyckades ganska tidigt i prestarten komma loss från vänsterkanten och kunde ta ett grepp på fransmannen.

 

Richard gick lite tidigt mot startlinjen och Johnie la sig i lä och jagade upp honom mot linjen. Fransmannen insåg att han skulle bli tidig och blev tvungen att slå och gå mot lovartsmärket medans Johnie kunde styra mot det fördelaktiga lämärket. Det blev en splitstart och redan i början på kryssen var det Johnie med besättning som var i ledningen. Trots byiga och vridiga vindar lyckades de hålla ledningen ända in i mål.

I andra matchen skulle teamet möta finske Jon Eriksson. Jon hade seglat bra under veckan och vunnit mot både Staffan Lindberg och Mathieu Richard. Johnie startade denna gång för styrbord. Prestarten var jämn och Jon valde till slut att gå mot linjen. Dock visade det sig att han var tidig och fick precis innan start, falla av och gippa för att sen gå på mot start. Berntsson Sailing Team var alldeles efter men istället for att hänga med Eriksson på det sista varvet valde Johnie att gå mot linjen. Det blev en perfekt start och BSTeam lyckades ta en betryggande ledning som de kunde hålla hela vägen till mål.

Efter gruppseglingarna stod det klart att de tre bästa i gruppen hade lika många vinster. De förutbestämda reglerna lyckades dock bena ut att Johnie Berntsson blev gruppens vinnare, Mathieu Richard tvåa och Staffan Lindberg trea.

Trots vinsten av gruppen är det långt kvar till final.

_______________

Den anrika King Edward VI Gold Cup är en en regatta som ingår i World Matchracing Tour, som är en serie tävlingar där totalvinnaren blir världsmästare i match-racing.

Under dag två på Bermuda Gold Cup var vindförhållandena lite lurigare. Under förmiddagen ansåg seglingsledningen att det var för lite och skiftande vindar och seglingarna skjöts upp. Seglingarna drogs igång först klockan två på eftermiddagen.Första matchen seglades mot Sally Barcow. Berntsson Sailing Team startade ok och det var hyffsat jämt under första kryssen. När båtarna närmade sig kryssmärket hade BSTeam dragit ifrån en aning och låg drygt en båtlängd före Barcow. Det blev en spektakulär rundning där Barcow trängde sig in mellan Johnies båt och märket. Hon luffade sedan upp BSTeam och det blev en tuff läns hela vägen ner till länsmärket. Tyvärr var det Barcow som denna gång hittade de bästa vindarna och lyckades med liten marginal tillslut vinna racet.

 

Dagens andra race var mot finnen Staffan Lindberg. Johnie startade för babord men lyckades komma loss tidigt i starten. Det blev offensiv segling redan i inledningen på starten och vid en tight situation där BSTeam gippade över till styrbord fick de ett straff för att ha gippat för nära den andra båten. Johnie fortsatte att segla offensivt och var en hårsmån från att lyckas stänga ute Staffan utanför startlinjen. Dock var BSteam någon sekund för sen för denna manöver och det blev istället en jämn start. Första kryssen blev ett speed race där Staffan med sitt Alandia Sailing Team lyckaes dra ifrån en aning. Vid kryssmärket låg Berntsson Sailing Team precis bakom och placerade sig för att kunna täcka vinden efter förta gippen. Staffan gippade och luffade upp, men Johnie med besättning agerade blixtsnabbt och tog meter för meter vilket senare gav en ledning på två båtlängder. På andra kryssen drygade BSTeam sin ledning ytterligare och låg precis på marginalen för att kunna ta sitt straff, de chansde på detta men Staffan lyckades komma ikapp och hann ge Johnie ett nytt straff. Det blev sedan en tuff duell uppe vid kryssmärket. De båda båtarna fortsatte förbi kryssmärket och Johnie försökte dra med Alandia Sailing Team i deras straffsväng. Detta lyckades men Alandia Sailing Team lyckades få en liten ledning som de lyckades hålla ända in i mål.

 

 

- Det var två tuffa race som vi med små misstag förlorade. konstaterar Johnie efter seglingarna. Johnie fortätter:
- Det som kändes bra var att vi fick lite mer jämnare och tuffare race vilket vi saknade igår. Vi har idag lärt oss mer hur båten hanteras i täta dueller och detta kommer vara viktigt ifall vi går vidare.

Idag torsdagen den 10e kommer Berntsson Sailing Team möta världstvåan Mathieu Richard och Jon Eriksson från Finland. Vinner teamet båda matcherna har de goda möjligheter att gå direkt till kvartsfinalen.

Teamet betår av:
Skipper: Johnie Berntsson
Taktiker: Johan Barne
Försegeltrim: Johan Bäckman
Storsegeltrim: Björn Lundgren

 

 

 

________________________________

 

Regattan seglas i båttypen IOD, en båt som med sitt långa smala skrov och korta vattenlinje och dessutom högt deplacement, skiljer sig mycket mot övriga båttyper som seglas på Touren. På regattan kommer världens bästa matchracing-seglare vara med där flertalet direkt kommer från Americas Cup seglingarna i Valencia.

 

Som förberedelse inför regattan har Berntsson Sailing Team tränat mot svensken Björn Hansen, finske Staffan Lindberg och Peter Wibroe från Danmark. Träningen bedrevs i IOD på vindvridiga Askeröfjorden som är beläget mellan Stenungsund och Tjörn.

- Förhållanden som i vissa drag kommer likna de på Bermuda eftersom banan ligger inne i hamnbassängen, säger Johan Bäckman, teamets trimmer.
Träningen fokuserades på timing, något som kommer vara väldigt betydelsefullt i dessa tunga båtar.

Johnie Berntsson, teamets rorsman, tar denna gång med sig Johan Barne som taktiker.
- Johan har varit med oss flera gånger tidigare och har erfarenhet från bland annat OS och Americas Cup, vilket gör honom till en stor resurs för teamet, tillägger Johnie.

Övriga i teamet blir Johan Bäckman, försegeltrim och Björn Lundgren, storsegeltrim.

Regattan kan följas på:
 
www.kingedwardVIIgoldcup.com
www.worldmatchracingtour.com
www.bermudagoldcup.com