Silver till Berntsson Sailing Team

  • 9 maj 2008

För tredje året i rad begav sig Berntsson Sailing Team till Long Beach i Kalifornien för att ta hem den prestigefyllda regattan Congressional Cup. Tävlingen var den 44e i raden och har många kända namn som tidigare vinnare, såsom Dennis Connor, Chris Law, Dean Barker, Peter Gilmour och Ed Baird.

Berntsson Sailing Team startade regattan lite trevande med två vinster och tre förluster efter första dagen. Resultatet vände redan dagen därpå med resultatet 3-1 och ytterligare avancemang dagen därpå med endast fyra vinster. Berntsson Sailing Team var i och med det totalt tvåa efter round robin seglingarna och därmed klara för seminfinal.

Gavin Brady som vann round robin fick välja motståndare och valde den lokala seglaren Scott Dickson. Därmed fick Johnie med besättning möta den erfarne fransmannen Phillipe Presti som närmast seglat för det italienska Cup-syndikatet Luna Rossa. I den första semifinalmatchen såg det ett tag mörkt ut för Berntsson Sailing Team. Phillipe tog tidigt ledningen och Berntsson och co hade dessutom dragit på sig ett straff. Dock gav Johnie inte upp utan låg strax efter fransmannen för att vid första chans kunna attackera och gå om. Chansen kom redan på första länsen då Berntsson seglade snabbare och tog in meter för meter. Vid första gippen blev det en lufffningsduell med Johnie i lovart och Phillipe i lä. Svenskarna gick aningen snabbare och tillslut lyckades de täcka fransmännens vind och gå om. Resten av racet handlade om att dryga ut ledningen tillräckligt för att hinna straffet, vilket Berntsson Sailing Team med marginal lyckades med. I det andra racet gjorde Johnie en kanon start och ledningen var ett faktum som höll sig hela vägen runt banan. Berntsson Sailing Team var nu i final för andra året i rad! I den andra semifinal matchen hade Gavin Brady vunnit sina två matcher mot Dickson och var därmed klar för final.

I den första finalmatchen startade Johnie för babord. Han lyckades dock snabbt ta sig bort från den mindre fördelaktiga vänsterkanten. Det hela blev snabbt en jakt om att lyckas placera sig bättre än motståndarbåten. Strax innan start lyckades Brady pressa Berntsson mot linjen. Berntsson Sailing team svarade inte tillräckligt på Bradys luffningar och domaren gav svenskarna ett straff. Starten gick och domaren blåste och slängde upp ännu en blå flagga, vilket innebar ännu ett straff för svenskarna som måste tas omedelbart. Johnie gjorde sin straffsväng och låg redan nu efter med fortfarande ett straff på sig. Brady lyckades sedan hålla sin ledning enda in i mål. I nästa match var det lyckades svenskarna göra det rejält besvärligare för Gavin med besättning. Efter en jämn start låg Johnie alldeles i kölvattnet och inväntade ett läge att attackera på. På första länsen kom chansen och Johnie gippade strax före Brady. En luffningsduell startade somsedan följdes av en brant gipp. Nere vid länsrundningen låg Berntsson alldeles efter dock lyckades Brady med besättning hålla en liten men tillräcklig ledning och gick sen i mål som vinnare och tog titeln som Congressional Cup vinnare för fjärde gången.

- Väldigt tråkigt att förlora i finalen när vi seglat så bra under veckan, säger Johan Barne och fortsätter; men man har inte råd med ett ända litet misstag mot dessa heltidsproffs.

Johnie med besättningen Daniel Wallberg, Johan Barne, Johan Bäckman, Martin Berntsson och Björn Lundgren knep därmed silvret för andra året i rad. 
  
 

För bilder och videos:
www.lbyc.org