Nu startar SM i H-båt, rekordstort deltagande!

  • 12 jun 2008

På torsdag invigs svenska mästerskapen i H-båt, i år med ett rekordstort deltagande. Hela 35 H-båtar har anmält sig vilket en ökning med mer än 50 procent mot senaste åren och det största deltagandet klassen sett på över 15 år!

Vem som vinner är en öppen historia, på startlinjen finns ett flertal tidigare svenska mästare bland annat dubble världsmästaren Jan Gustafsson och Tjörn Runt vinnaren Hans Oskarsson.

SM arrangeras av Stenungsunds Segelsällskap som därmed återigen blir en central plats för H-båtssegling i Sverige. Hans Groop är kappseglaren och båtkonstruktören från Vasa i Finland som ritade H-båten 1967. Ett tidigt H-båtsfäste i Sverige blev Ljungskile där "Feske-Gunnar" började importera båtar i början av 70-talet, vilket snabbt ledde till att flera aktiva kappseglare i Stenungsund skaffade sig H-båtar. Ett intresse som hållit i sig år efter år och nu visar sig genom det stora deltagandet.
Foto: från H-båtsförbundet

”Det känns skönt att vi lyckades med våra föresatser om att kunna samla minst 30 båtar och att flera av dessa är 70-talbåtar. Det är inte utan att man är lite stolt.”, säger Dennis Olsson, tävlingsledare.

Under vintern och våren har ett antal välbesökta seminarier arrangerats i syfte att hjälpa den intresserade H-båtsägaren att få sin besättning och sin båt i form. För att uppmuntra ägare av ”äldre” båtar, har ett särskilt vandringpris införts av världsmästaren Jan Gustafsson. Dessa aktiviteter och framförallt ett ökat intresse för H-båtssegling i stort har bidragit till att 35 båtar anmält sig, det största deltagandet på över 15 år.

Kappseglingarna startar fredag 13 juni och avslutas på söndagen. Mer information och resultat finns på www.stss.nu

År 1967 ritade Hans Groop från Finland H-båten. Tanken var att skapa en modern Nordisk Folkbåt i plast och med spinnaker. Resultatet blev en båt med klassiska linjer och goda seglingsegenskaper. H-båten är idag Europas största kölbåtsklass med mer än 5000 båtar byggda och har VM status. H-båten har en beprövad konstruktion som håller i alla väder. Ett bevis så gott som något är att båten, 40 år efter dess konstruktion, fortfarande nytillverkas. www.h-boat.nu