Optimist EM 2008 dag 1 & 2

  • 30 jun 2008

image: Optimist EM 2008 dag 1 & 2

2008-06-27 - Dag 2 - Inmätning och träningsegling Andra dagen började med samling kl.10.00 för att rensa jollarna från allt skrot. Luftkuddar, linor, skot och övrigt tungt material plockades bort inför vägningen.

Den italienska vågen vägde lättare än andra vågar, så det blev till att addera lite vikt här och där för några av deltagarna. Som alla vet så ska en optimistjolle väga 35.300 gram med kuddar och block, det svenska laget hade en spridning -300gr till + 200gr,  4 jollar av 7 fick kompensationsvikter påklistrade.

Vårt grannland behövde kompensera 6 sina 7 jollar, så det kan ha något med vågens kalibrering att göra eller också är det skillnad på gravitationskraften mellan Skandinavien och Italien. Strålande väder runt lunch med sedan blev det åska i bergen och Oran blev bara halvstark. Det gjorde att träningseglingarna blev svåra med skvalpig sjö och byiga vindar. Hur som helst så slog det svenska laget det norska i fotboll på kvällen, så det bådar gott inför resten av EM:et

 

Ange alt-text här.

Dagens fråga till läsarna:  Hur mycket djupare sticker en optimistjolle som flyter i Gardasjöns vatten jämfört med  samma vikt på jolle och rorsman som flyter i Marstrands vatten en vacker sommardag med stilla väder och plus 25 i luft och 20 i vattnet? Ni måste också ta hänsyn till eventuell skillnad i gravitationskraft.

~~~~~~~~~ 

2008-06-26 - Dag 1 - Hela EM gänget på plats i Garda

Första dagens träning började med sol och bad för 7 st reströtta men supertaggade optimistjolleseglare. I väntan på att vinden skulle ta full fart efter lunchen övade landslagseglarna på att kasta varandra i vattnet, allt för att mäta sina krafter innan träningen.

Det svenska EM laget badar!

Ingvar Bengtsson, lagets teamleader, fixade coach båt och övriga föräldrar lagade hjul till kärror och fixade med segel och roder, för att allt ska vara i perfekt skick inför morgondagens inmätning. Efter dagens träning på vattnet, blev det språngmarsch med Lucas Örn, lagets coach och därefter tog alla ett dopp i sjön igen. Om det var språngmarschen eller solen som gjorde att seglarna blev både svettiga och härligt röda för vara osagt. Men en sak är säker, det lär gå åt mycket vatten att dricka i den här värmen och varma vinden. Dagen avslutades med en trevlig samling i Familjens Larsson bodega, med grillning på svensk vis och stort grattis till tre födelsedagsbarn, nämligen Anna, Gustav och Kristoffer.

 

Bad

Dagens fråga till läsarna. Hur stor är skillnaden i vindtryck på ett optimistsegel mellan en vind som  är 15 grader varm vid 9 sekundmeter och en vind som  är 30 grader varm vid samma hastighet ? Vi har inte svaret, men det kanske Ni har?