Optimist EM 2008 dag 7 & 8

  • 4 jul 2008

2008-07-03 - fjärde tävlingsdagen Emil svarade för återigen för dagens prestation och det gick bättre för alla i den hårda vinden. Svenska vikingar är riktiga hårdvindseglare. Grabbarna ligger tätt tillsammans med Pontus på en 60:e plats, Kristoffer 65:e, Gustav 67:e och Emil på en 71:e plats. Bland tjejerna har Beata har klättrat till en 30:e plats, Anna 45:a och Fredrika 76:a, alla med bra placeringar i sista racen. I topp ligger Brasilien och Italien x 2 bland grabbarna och Polen, Ungern och Italien bland tjejerna.

Fraglia de la Vela

Fraglia Vela Riva fyller 80 i år och har en imponerande anläggning och gedigen erfarenhet att ordna kappseglingar. De avverkar ett stort antal per år, se bara på deras kappseglingskalender. Arrangemangen fungerar utmärkt, alla funktionärer är hjälpsamma och seglarna är nöjda. Eftersom vinden inte kommer igång förrän vid 13-tiden, så behöver seglarna ofta bogserhjälp ut innan.

Utsikt från Regina del Mundi

Oran tar fart. Se den eleganta formationen av optimister, tagna från ett populärt vandringsmål på västra bergsidan  av sjön. Lite för högt för att följa racet, det finns bättre ställen för det.

Kom ihåg att dricka mycket i värmen. Nu ser vi fram nästa dag. 

Dricka!

Dagens fråga: Hur gör klubben med alla bojstenar de droppar på  sjöns botten för att fästa rundningsmärkena. Det lär gå åt 200 m lina till varje sten. Om de lämnar stenarna på botten efter varje kappsegling, hur många år till kan de ha seglingar i Gardasjön utan att sjön grundar upp för mycket?

~~~~~~~~~~

2008-07-02 - tredje tävlingsdagen

I den ökande vinden kvicknade de svenska seglarna till. Emil svarade för dagens prestation med en 16:e och en 11:e placering. Seglarna har en bit kvar att klättra, bästa svenska kille (Pontus) ligger på 71:a plats och bästa svenska tjej (Beata) ligger på 39:e plats efter 7 seglingar.

5 seglingar återstår i det tuffa programmet, så det är bara att kämpa på. Några spikar kommer att ge rejäla lyft i tabellen! Polen och Italien har gjort fantastiskt bra seglingar, men i topp bland grabbarna ligger en Brasilianare, hur konstigt det än kan låta i ett Europamästerskap. Bäst bland nordborna är våra danska vänner (så här långt).

Tröjbyte

De sociala utbytena mellan seglare från Europas alla länder är en viktig del i ett Europeiskt mästerskap, för att inte tala om tröjbytena. Även här låg en Syd-Amerikan på topp, kolla bilden med Maradona tröjan. Vem slår den tröjan, storleken passar nog bra till en Finnjolle seglare, kanske det finns någon som vill lägga ett bud?

I övrigt fick coach Lukas med sin norske kollega i samma båt problem med växlingen. Istället för fram gick båten back, när framväxeln lades i. Så det blev bogsering hem till hamn och reparation under kvällen. Så att det imorgon blir det full fart framåt för hela laget!

Dagens fråga: Var går nästa EM respektive VM i Optimist år 2009? (äntligen en fråga jag kan svaret på).