Gott Nytt Seglar-år!

  • 6 jan 2009

2008 blev återigen ett bra år för seglingen i Stenungsund. Många bra tävlingar genomfördes och vår ungdomssatsning tog nya tag på flera områden. En sportchef och tränare anställdes och gav skjuts åt träning på hemmaplan för våra unga seglare. Team StSS med sin logga på klubbkläderna syntes vida omkring och gav signaler om att StSS är på gång.

Vår ungdomsutbildning med seglarskola under fem veckor och med pröva-på-verksamhet för skolungdom gav resultat i många nya seglare. Dessutom kopierade vi Lerums SS verksamhet för små barn med att dra igång en ”lekskola” i och vid vatten för 5-7 år gamla barn. Vi kallar denna skola för ”Sjöbusarna” och den samlade direkt 20 barn som vi nu har god kontakt med inför kommande säsong.

Vår satsning på barn med speciella behov tog dessutom ytterligare fart i samarbetet med Rotary och en seglingsvecka med dessa barn. Genom samarbetet fick vi tre nya båtar – Accessjollar – som är lämpade för denna verksamhet. Kronprinsessans Fond via Rotary, Akzo Nobel och Lions Stenungsund skänkte alla var sin båt till vår verksamhet vilka tillsammans innebär ett värde av 120.000 kronor.

Kölbåtsseglingarna har under 2008 haft bra deltagarantal och det är speciellt roligt att se ett 20-tal av dessa båtar på torsdagskvällar starta utanför klubbhamnen samtidigt som alla jollar finns på vattnet.

Tjörn Runt tog också ett steg i rätt riktning med ökat deltagarantal. Trots svaga vindar genomfördes årets tävling med positiv efterklang. Vårt lyckade sätt att avkorta banan fick mycket beröm och räddade årets tävling.
Vi gjorde i år en satsning på WebbTV och vi filmade och sände klubbens tävlingar SSECS-regattan, Hake Race och H-båts SM och framför allt Tjörn Runt. Detta skedde i ett samarbete med RegattaTV. Ett 60-tal filmavsnitt finns på så sätt att beskåda på vår hemsida: http://www.stss.eventtv.se/. Ett utmärkt sätt att återuppleva seglingarna under 2008.

Ja så är vi då inne i ett nytt seglarår.
Trots hotande begränsningar i det ekonomiska utrymmet fortsätter vi 2009 att satsa på tävlingar och detta år kommer att bli ett av de mest aktiva som Stenungsunds Segelsällskap upplevt. Många stora arrangemang följer efter varandra hela säsongen. Vi får dessutom en perfekt start för verksamheten med att Svenska Seglarförbundet har förlagt sitt årsmöte – Seglardagen – till Stenungsbaden Yacht Club. C:a 130 personer från hela landet, med direkt knytning till segling, kommer då till Stenungsund. Detta sker den 21-22 mars och då siktar vi på att ha många segel på vattnet.

Årets stora begivenhet blir annars IOD-VM som vi arrangerar för andra gången. Senast var det år 2000 och då blev det en dundersuccé, vilket vi hoppas att kunna återupprepa. Dessa seglingar sker veckan efter midsommar.

Årets Tjörn Runt förbereds just nu och vi kommer att presentera årets nyheter i den Tjörn Runt-bilaga som ges ut lagom till Båtmässan i Göteborg som startar den 31 januari. Här kommer vi som vanligt att ha vår monter och vi kommer även att bjuda in seglarna till ett seminarium om segling och Tjörn Runt.

Som medlem i Stenungsunds Segelsällskap får du möjlighet att delta i seglingen på ett mycket härligt sätt. Du kan delta på våra torsdagstävlingar för kölbåtar, i seglarskolan för unga och för äldre men du kan också vara med och hjälpa till vid våra tävlingar. Vi har ett stort behov av funktionärer och man behöver inte ha erfarenhet av segling eller tävling. Det finns plats för alla på olika platser i samband med tävlingarna. Hör av dej till vårt kansli så får du reda på mer om vad du kan bidraga till.

Ha ett gott seglarår!
Lars Berglund
Ordförande