Friska vindar utanför Kullavik

  • 12 maj 2009

Helgens stora segling på Västkusten stod Kullavik värd för. Deras väl inarbetade regatta ”Vårfyren” hade i år också lockat CB66 förbundet att välja KKKK som arrangör för årets första cupsegling. Även Starbåtarna hade valt att lägga en VM kvalsegling för Västkustfleeten.

Utöver dessa två klassers något större startfällt fanns som vanligt C55, Express och A-cata på startlinjen. Expresserna har jobbart hårt att samla alla tävlingsinspirerade besättningar och båtar till GKSS och detta gav nu effekt på startfältet även vid Vårfyren där 11 Expresser var föranmälda.

Uppskjuten start i väntan på svagare vindar

Lördagens seglingar började med uppskjuten start en timme för att invänta svagare vindar. Tävlingsledningen ansåg att Startbåtarna samt CB66 inte behärskade vindar upp mot 10 m/s och detta gav upphov till lite irritation bland främst CB66 seglare som är vana att segla i betydligt hårdare vindar. Även Starbåtseglarna ansåg att beslutet var felaktigt att skjuta upp starten.

Men väl ute på vattnet började en härlig dags seglande med friska vindar kring 8 m/s och grov sjö. Det är inte ofta vi får uppleva vågor och det ställer större krav på boat handling.

Trapetsbanor

KKKK älskar sina trapetsbanor som man enkelt kan anpassa banans längd med olika flaggor innan start. Dock kräver detta stor koncentration från tävlingsledningen och detta fallerade för CB66 start där 2 flaggor förekom under startproceduren och medförde att halva flottan seglade ena banan och andra halvan seglade en annan. Denna segling annullerades senare.

Bantypen kräver också stor funktionärsflotta för att flytta alla bojar vid vindvridning. Detta mäktade inte heller tävlingsledningen med och i slutet av lördagen var det mycket skeva banor med stort sätt sträckbogar från startlinje till kryssmärke.

Fantastiska seglingsförhållanden

Söndagen inleddes också med uppskjuten start i en timme. Också detta med muttrade miner från seglarna. Vi får hoppas att KKKK tar åt sej av denna konstruktiva kritik och ändrar förhållningssättet i fortsatta regattor. Söndagen bjöd annars på ytterligare en fantastisk seglingsdag väl ute på vattnet. Till söndagen hade också tävlingsledningen blivit något varmare i kläderna och tempot var betydligt högre och som CB66 seglare var det inte många minuters vila mellan racen. Intensivt och korta pauser är mycket uppskattat från seglarna och vi lyfter på hatten för en väl genomförd seglingssöndag.

StSS hade representanter i framförallt Starbåtsklassen och CB66 klassen. Hans Oskarsson hade en tung lördag men lyckades segla upp sig på söndagen och slutade totalt på en 6:e plats.

Lars och Jacob Wester verkade ha problem med båten under lördagen men lyckades segla upp sej under söndagen och slutade som 12:e Starbåt.

Undertecknad seglade i CB66 klasen och hade en mycket tung helg. I avsaknad av ordinarie gast som för dagen seglade Express med numer GKSS seglaren Stefan Pavia fungerade inte boat handlingen ordentligt och många misstag skedde under just manövrarna. Resultatlistan blev en riktig berg och dalbana med 2 stycken 2:or men också svart flagg och en tredje sista plats. Detta resulterade i en slutgiltig 10:e plats.

Summa summarum så var StSS insats lite väl blyg och enda ljuspunkten var Hans Oscarssons som med sin 6:e plats får räknas som väl godkänt. Vi får också hoppas att StSS lyckas bemanna någon av sina C55 till nästa års Vårfyren.

Länk till arrangörens resultat Vårfyren 2009