Svenska och Nordiska mästerskapet i H-båt har avgjorts i Malmö

  • 16 jun 2009

Det var ett förvånansvärt litet men desto starkare startfält på knappt 30 båtar som var anmälda. Minst tio båtar såg på förhand ut att kunna slåss om guldet. Tre H-båtar från StSS trailade ner för att få uppleva tuff segling mot dom bästa i norden.

Seglingarna var planerade att seglas fre-sön 12-14/6. Prognoserna visade på friska till hårda vindar hela helgen.
Tyvärr blev vinden så stark att fredagens seglingar fick ställas in. Som tur var har MSS ett riktigt fint klubbhus med restaurang där seglarna kunde fördriva tiden med gamla seglarhistorier.

Även på lördagen var vinden till en början så stark att tävlingsledningen fick skjuta fram seglingarna. Efter lunch började solen titta fram och vinden mojnade något så man beslutade att köra igång. Kl 14:00 gick äntligen första starten för mästerskapet. Det var friska vindar från väst med en stark sydlig ström och mycket krabb sjö. Seglingsledningen valde att lägga styrbordsrundning för att kunna lägga pliktmärket så att det kompenserade mot den starka strömmen. Tre jämna och tuffa race kunde genomföras under lördagen. Rutinerade Malmö-seglaren Janne Gustavsson ledde efter första dagen.

Till söndagen hade vinden avtagit till 6-10 m/s och solen värmde gott. Vinden var väst med fortsatt stark sydlig ström och krabb sjö. Återigen fick man lägga styrbordrundning för att kompensera mot den starka strömmen. Även på söndagen genomfördes tre jämna och tuffa race där kampen om SM/NM titeln avgjordes i sista racet.

Segrare med minsta marginal blev till slut SWE 600 Michael Collberg med besättning före två danska båtar.
H-båtarna från Stenungsund slutade:
6. SWE 545 Alf Engqvist, Hans Oskarsson, Patrik Kjellman
11. SWE 559 Håkan Olsson med besättning
16. SWE 550 Jonas Börjesson, Ola Börjesson, Mathias Reman

Vid pennan - Jonas Börjesson (med träningsverk i hela kroppen)