Stefan Blom tog SILVER i CB-66

  • 31 jul 2009

Fredrik Åstrand, Stefan Blom & Crister Sörvik som seglar för StSS tog hem silvermedaljen i SM för CB-66. Grattis från oss på StSS.

Efter en tjuvstart i medaljracet var det inte mycket vi kunde göra än att jaga ledarduon som bestod av Stenum, Wallentin och Drotz i SWE 55 samt Carl P Sylvan, Sara Engström och Håkan Abenius i SWE 140. En djärv chansning blev motsatt kant mod ledarduon och det visade sej vara ett lyckat drag. Vi minskade avståndet rejält inför första kryssrundningen och kunde där runda som två SWE 140. I vindbyar upp emot 14 m/s blev det lite sportig gennakersegling men när vi skulle gippa för att skära in med barbords hals mot länsgaten fick vi inte över storseglet och det blev lite kaos. Vi vågade inte göra ett nytt försök i den starka vinden och valde då istället att ta ner blåsan och sedan gippa. Det är mycket lätt under hård vind att brocha i CB66 då man gippar med gennaker utan att befinna sej i planing, det var därför vi valde att säkra upp och slöra in mot gaten utan gennaker.

Påföljande och tillika sista kryssen låg vi fortfarande tvåa och knaprade in mer och mer på SWE140 men lyckade inte komma ikapp utan rundade åter som tvåa vid toppmärket. Sista länsen gick bättre och vi lyckades nu att hålla blåsan vid liv hela vägen ner mot mål där vi korsade mållinjen ca 20 sek efter SWE 140. Med samma avstånd bakåt seglade SWE 55 imål som goda treor.

Detta CB66 SM seglades under Svenska Seglarförbundets nyupprättade SM vecka där Segling var en av många sommarsporter. Riksidrottsförbundet har börjat med både Vinter SM samt Sommar SM där lite mindre sporter för chansen att vara med på lite större arrangemang. SVT filmade och vi hoppas på fina bilder då de sänder en sammanfattning till helgen. Jag måste säga att arrangemanget blev mycket lyckat och att SSF gjorde ett fantastiskt insatts med att samordna seglingarna. Årets SM i segling blev lite annorlunda för alla seglare då vi fick segla under nya regler och resultaträkning. Istället för att segla 12 race, som vi i CB66 gjorde, och få räkna bort två seglingar fick man i år inte räkna bort någon och efter alla 12 race fick de tre bäst placerade båtarna segla ett medaljrace där vi nu stod på noll poäng igen. Första båt i mål vinner alltså och tvåan blir tvåa och trean blir således trea.

Formatet fungerade väl men att inte få räkna bort några seglingar är för oss en helt ny grej. Fredrik Åstrand som styr vår båt har vunnit SM i Flipper, SM i 479 samt SM i 49:ers och vet att man måste vara framme vid linjen om man skall befinna sej i topp. Om man då får någon tjuvstart hör liksom till för annars har man inte vart på hugget. Nu fick vi en tjuvstart i race 1 första dagen och vi sa till oss själva att vi lika kunde åka hem men vi skulle ända segla för att visa god moral. Då inträffade det som endast händer andra båtar och det vara att vi 7 race på raken placerade oss topp 3. Helt plötsligt låg vi fyra inför sista seglingen racet och genom en spik i race 12 samt att topptrion slirade lite placeringsmässigt knep vi första platsen och kunde därmed gå in i medaljracet som ettor. Detta är lite surrealistiskt men visar på att det GÅR att komma tillbaks efter en tjuvstart.

Vi är mycket glada över 2 platsen och därmed SM Silver i CB66 Racer tillika Svenska Seglarförbundets SM i Kölbåt. Skeppare och rorsman ombord är redan omnämnd Fredrik Åstrand. Taktiker och gennakertrimmare är Christer Sörvik samt som focktrimmare och vindspanare är det jag Stefan Blom. Logi stod vår suveräna sponsor och samarbetspartner Stenungsbaden Yacht Club för som genom deras Choice medlemskap ordnade ett otroligt finns boende på Choice Temperance Collection beläget vid Lilla Torg. Medlemskapet i StSS har också givit oss en utmärkt träningsplattform som nu givit resultat. 



 

 

 

Länk till artikel på Blur
Länk till Resultat