Ordföranden har ordet

  • 30 jan 2011

I det bistra vintervädret som råder känns det hoppfullt att skriva om segling och att båtmässan är ett säkert vårtecken oavsett väder.

Efter en intensiv höst ligger årets tävlingsplanering klar. Vi kommer att ha en härlig blandning av arrangemang. För våra hemmaseglare arrangerar vi RM för Melges 24. För jolleseglarna har vi allt från regionskval i optimist till vår stora internationella regatta SSECS/SSOCS/SSZCS. Ungdomarna med MatchRacing intresse kommer återigen att kunna segla Ungdoms SM i MR i Stenungsund.

 

Tjörn Runt

Efter ett lyckat arrangemang 2010 med bra yttre förhållanden såg vi en nedgång i deltagarantalet. Vi arbetar med ett antal åtgärder för att försöka öka deltagarantalet mot gamla tiders höjder. Efter kontakter med seglarförbundet kommer vi att träffa andra arrangörer av den här typen av arrangemang för att diskutera åtgärder. Vi kommer också att införa doublehanded klass i årets tävling för att locka en kategori som kan ha svårt att få ihop besättning. Ser man på våra övriga tävlingar så är kappseglingsintresset ograverat stort med deltagar-rekord på flera regattor.

Under 2010 har vi inlett samarbete med Silverbullet Film för produktion av WebbTV. Ett antal filmer har producerats från våra arrangemang och finns på klubbens hemsida under ”StSS/Play”. Försöket med direktsändning av Tjörn Runt skall fortsätta och de tekniska problem som fanns är förhoppningsvis lösta under 2011. Ett inslag från Ungdoms SM har fått mycket bra feedback och kan varmt rekommenderas.

Lilla Tjörn Runt

Den riktiga tävlingen för den nya klassen med Accessjollar för funktionshindrade blev väldigt lyckad men några detaljer kring arrangemanget måste utvecklas för att bättre passa de speciella behov klassen har. Den nya lagkappsegling a la stora Tjörn Runt med tre deltagare i varje lag och från olika startgrupper blev också en succé med ett 20-tal lag anmälda. Från och med 2011 kommer Zoom8 klassen att segla den långa banan på samma sätt som RS-fevan har gjort.

 

Tävlingar under 2010

Genomgående har våra arrangemang som genomförts hittills i år varit lyckade och haft mycket gott deltagarantal. Några exempel: SSECS/ SSOCS/SSZCS-regattan. Deltagarrekord med 330 anmälda från hela Norden. Svenska cupen CB66, ranking 2,4mR och Rikscup 606, med otalt 60 anmälda deltagare. Pater Noster Race, 20-årsjubileum med deltagarrekord 80 anmälda.

Klubben StSS

Prova på dagar med olika klasser från skolan i kommunen genomfördes under en vecka i slutet på maj. Fyra veckors i princip fulltecknad seglarskola på dagtid, 1 vecka för funktionshindrade samt 2 veckors vuxenseglarskola kvällstid har ett fått ett mycket gott mottagande. Våra många och duktiga ledare har haft en hektisk sommar. Träningsverksamhet har genomförts i grön, blå och röd grupp på vår och höstsäsongen. Vi har dessutom haft ca 50 barn mellan 5 och 8 år i ”Sjöbusarna” som är lekskola för barn mellan 5 och 7 år och ”Sjörövarna” som är en fortsättningsgrupp för 6-7 åringar.

Tittar man på våra aktiva seglare har vi haft ett antal som seglat VM. Både Linn Thorén och Karolina Berglund seglade VM i Arkösund för E-jollar. Två IOD besättningar Urban Ristorp och Björn Wahlström seglade VM i USA . Team Miss Devil seglade VM i Tallin för Melges 24.

Vi har med vår omfattande verksamhet fått växtvärk vilket gjort att vi beslutat om att starta ett hamnprojekt där det ingår nya ramper, nytt bryggdäck, ny pontonbrygga och reparation av den befintliga bryggan.Byggnationen kommer att startas så fort det finns möjligheter.

 

Anders Thorén

ordförande Stenungsunds Segelsällskap