Seminariet om Tjörn Runt på Båtmässan

  • 12 feb 2011

Hela 70 intresserade seglare deltor i årets seminarium om Tjörn Runt på Båtmässan. Seminariets moderator Joakim Hermansson, från tidningen Segling, navigerade säkert mellan de olika programpunkterna och såg till att alla frågor fick ett svar.

Anders Thorén, tävlingsledare för Tjörn Runt, hälsade alla 70 närvarande välkomna och lämnade över till Klabbe Nylöf som visade härliga seglingsklipp och berättade medryckande om att segla fort runt Tjörn. Tjusningen med att segla runt öar är att det handlar om taktik, strategi och att alltid hålla innespår. För det är lätt att hamna på fel kant när man seglar runt öar. Men det kortaste spåret är det snabbaste och innespåret är alltid kortast.

Med 20 knop genom Kyrkesund

Under rekordseglingen runt Tjörn 2007 höll det på att sluta illa redan vid starten nära HIQ höll på att krock i vad som uppskattningsvis var 25 knop. Men det blev en bra kryss ut ur Hakefjorden. Vid Åstol ökande vinden till kring 12 m/s och de gjorde upp mot 35 knop upp mot Kyrkesund. För att säkra upp navigeringen fick de ”tvärstanna” två gånger.

Klabbe Nylöf berättar om att segla Tjörn Runt

Klabbe Nylöf berättar för publiken och Joakim Hermansson om sin seglats runt Tjörn. Foto: Lars Berglund

I Kyrkesund var de tomt på båtar och de gjorde uppskattningsvis 20 knop genom sundet. Och det gick så fort att de missade infarten till Stigfjorden! För att vända snabbt blev det en gipp och därefter en hastig manöver för att undvika grynnorna vid inloppet. Grynnorna ligger på 2-3 meters djup och HIQs sticker 5 meter… Blev till att lova för att lyfta skrovet och kom över. Manövern i sig tog kanske 15 sekunder och i de farterna gäller det att fatta snabba (och korrekta) beslut. Rekordseglatsen runt Tjörn tog 2 timmar och 8 minuter! Det gick inte lika snabbt tillbaks för motor…

Klabbe tycker att Tjörn Runt är en härlig folkfest och tackade även tävlingsledningen för ett bra jobb. Och det var en fantastisk upplevelse att få sätta rekordet de har strävat efter. Under 2011 planerar Klabbe för ett nytt rekordförsök, att segla Ystad och Haparanda på ett dygn, m

Ta en titt på Klabbes klipp från HiQ Sailing Team in Watski 2star Baltic race 2008 youtube.com

Svenskt Respitsytem (SRS) för breddkappsegling

Därefter berättade Per Lindell, SSF tekniska kommittén, om Svenskt Respit System (SRS) som är respitsystem för breddkappsegling. Här kan du ta del av presentationen om Svenskt Respit System.

Per fick många frågor, bland annat om hur SRS talen tas fram och varför man måste förnya mätbreven varje år.

Anledningen till att SRS underlagen inte är offentligt är enligt Per att då skulle man lätt kunna konstruera SRS-båtar. I den tekniska kommittén ingår 8 personer som använder en fastlagd metod med bland annat bedömningar efter en föreskriven mall. Alltså ingen röstning utan analys och diskussion som ligger som underlag för SRS-talen.

Anledningen till att man ska förnya mätbreven varje år verkade enligt Per mest handla om att det kostar att samla in datan till SRS-talen och att man därför måste ta ut en avgift för att balansera kostnaderna. Och om man skulle ha längre giltighet på mätbreven så skulle det innebära en högre engångskostnad. Men åhörarna menade att det är en för omständlig procedur att ansöka om nytt mätbrev varje år när man bara seglar en kappsegling, Tjörn Runt.

Några menade att Tjörn Runt kan väl ha ett eget respitsystem. Anders svarade då att ISAF äger kappseglingsformen. Och eftersom vi vill arrangera en kappsegling så måste vi ju hålla oss till den givna formen. En lösning skulle vara att skapa en TUR-klass där inget mätbrev behövs. Å andra sidan kan man då inte ingå i kappseglingen och räknas in i resultatet. Och på frågan om någon i publiken kunde tänkta isg att segla i en TUR klass för att slippa mätbrevsproceduren var svaret nej, alla vill kappsegla.

Årets nyheter i Tjörn Runt

Till sist presenterade Anders Thorén årets nyheter i Tjörn Runt.

  • Doubelhanded införs osm ny klass
  • Uppgraderad banbeskrivning ur säkerhetssynpunkt
  • Uppdaterad markering av grund
  • Samarbete med andra arrangörer av liknande arrangemang fdör att öka deltagarantalet
  • Metreologiutbildning planeras under april för bland annat Tjörn Runt seglarna
  • Zoom8 seglar långa banan i Lilla Tjörn Runt

Här kan du ta del av Nyheter Tjörn Runt 2011 samt Tips för ett säkrare Tjörn Runt. Frågan ställdes om flerskorvsbåtarna kommer att räknas in i totalsammandraget som på Lidingö Runt? Det finns en möjligt att vi gör en sådan bedömning i framtiden eftersom det är så populärt med flerskrovsbåtar. Kanske skulle man kunna ha indelningen över och under 6 meter. StSS och Tjörn Runt vill arbeta åt det hållet men vi får se när det blir möjligt…