Kustväder med Lage Larsson

  • 24 mar 2011

StSS/Tjörn Runt och Stenungsbaden Yacht Club bjuder tillsammans in till två föreläsningsdagar med Lage Larsson den 16-17 april på Stenungsbaden Yacht Club. Alla ni Tjörn runt seglare har möjlighet att fritt delta på Lages kurs. Missa inte denna chans att lära dig mer om vädret till sjöss.

Alla talar om vädret

Alla påverkas av vädret. TV-meteorlogen Lage Larsson är Sveriges främsta seglingsmeteorolog och har i mer än 30 år arbetat med specialprognoser för skärgårdsvädret. Kanske är båtfolk och friluftsintresserade extra intresserade av vädret, eftersom det på ett avgörande sätt påverkar livet längs kust och hav. 

Lördag - Prognoser och vädertyper

Lördagen den 16 april får du kunskap som underlättar förståelsen av olika vädertyper och prognoser. Du får veta var och hur du kan få tag på prognoser samt om och hur du kan bedöma dess träffsäkerhet.

Det blir vädret i skandinaviska vatten, Västerhavet och Västkusten i synnerhet. Storskaligt väder som lågtryck och fronter, vindar, dimma, åska strömmar, vågor och viktiga molntyper.

Söndag - Väder vid kappsegling

Söndagen den 17 april är inriktad mot väderförberedelser vid ban-, distans- och havskappsegling. Här bygger de flesta besluten på egna kunskaper och iakttagelser. Du får veta mer om fler vädertyper för att få bättre förståelse samt titta på en annan typ av internetinformation som grib-data. Du lär dig hur viktig luftens stabilitet är för vidare vindteorier och får veta mer om landbris och moln.

Förkunskaper?

Om du anser dig ha goda väderkunskaper kan du välja att enbart vara med under söndagen. Men under lördagen kommer vi att gå igenom en hel del grunder som vi bygger vidare på under söndagen. Intressanta kappseglingstips kommer också upp.

Program

Datum: Lördag 16 april kl 9-15 och söndag 17 april

Tid: kl 10-15.

Plats: Stenungsbaden Yacht Club

Pris: Avgiftsfria förläsningar. Lunch ingår.

Anmälan: Anmäl dig senast 9 april till stss@stss.se. Ange föreläsningsdag/ar, namn, klubb, e-post och telefonnummer.

Observera att antalet platser är begränsade!

Boende: Stenungsbaden Yacht Club erbjuder ett spapaket till ett förmånligt pris.  

Spapaket fr 995 kr per person och natt (ord. pris från 1 540 kr) inkl övernattning, spaentré, badrock, tofflor, middag, dans och nattklubb.  Ring 0303-726800/29 eller maila elin.nilsson@stenungsbaden.se  Ange kod ”LAGE”

Ett samarbete mellan Stenungsunds Segelsällskap/Tjörn Runt och Stenungsbaden Yacht Club

I samband med seminarierna finns Lages populära kompendier till försäljning: ”Väder med sikte på båtsäkerhet” ca pris 100 kr och ”Väder med sikte på kappsegling” ca pris 150 kr.

Välkomna!