Arne Goksöyr med besättning vann Tjörn Runt både 2009 och 2011

  • 30 jan 2012

Den 9 jan och snön faller över ett blygrått hav i Strömstad. Båtarna är på land och det är lätt att inte tänka på segling. Även segelmakarna har stängt, men så ringer min vän Evert från Uddevalla och så pratar vi båt och så är tankarna där igen. Nya segel eller bygga om begagnade 11m segel? Nya sjökort över vattnen runt Tjörn? Som pensionär är livet fullt av val. Botten och kölen har skrapats ner, där fanns inget val, vi vill ju vara med och kämpa i toppen i år också.

Men på datorn finns ju seglingsbilder med sol, vind och sommar och eftermiddagarna känns redan lite ljusare, snart båtmässor så...

Gräver fram gamla fotoalbum och ser mina barn i sina optimister, minns seglarlägren på Koster och Ursholmen då dom tyckte att krabbmete var roligare än kappsegling. Och inte minst 90-talet då vi hade två segelbåtar, en K-6 och en 35 fots havskryssare och skulle på sjön.

- Vill ni vara med vara med på sjön?

Vilken båt blev svaret.

Tog vi K-6 var svaret ja, annars var annat viktigare och det var ok.

Vi har långt senare pratat om detta och det självklara svaret var ju att i den lilla båten seglade vi, i den stora åkte vi.

Vi kappseglade mycket tillsammans i kostern i alla väder, vi var 15 st K-6 or i Strömstad på 80-talet.

Gast var Karin mest, eftersom hon är lite äldre än Johan. Första gången hon gick överbord under kappseglig var hon 7 år, men fångades av far som hängande i knävecken på däck och med överkroppen i sjön. Vi vann seglingen.

Andra gången i frisk vind skrek jag till den simmande dottern, då kanske 14 , som simmade mot land, “simma utåt för helvete annars kan jag inte bärga dig“! Vi kom på andra plats. Det är nog ett av de få tillfällen skepparen höjt rösten ombord.

Johan, son, duktig seglare och gast är idag båtbyggare och driver ett träbåtsvarv med stort hjärta för seglande allmogebåtar.

Kappseglingens tjusning

Min far var båtbyggare och byggde under kriget en liten segelbåt ca 6 m, som jag fick låna ensam när jag var 9 år, men jag fick första året bara använda storsegel och en visselpipa som varning före tilläggning. De flesta grunden och grunderna lärde jag mig den hårda vägen. Senare under kappsegling har jag återupptäckt många grund, men det är ju en del av kappseglingens tjusning att våga ta lite risker och våga lite mer utan att det blir farligt för andra eller den egna båten.

Vad är nu tråden i detta mer än kärleken till segling och nostalgi? Att segla tillsammans med sin familj i en kanske inte helt modern racer (som 1959 faktiskt var det, och det var ju de flesta båtar den dag då de byggdes) kan genom SRS mätbrevbrev eller SRS-tal ge dig chansen att segla Tjörn Runt med nöje och framgång, men då måste du hotta båten och då är mitt tips att segla med familjen.

Tjörn Runt är årets häftigaste segling med många båtar, utmaningar och spännande upplevelser. Ett riktigt event! Men Du, delta gärna på lokala klubbseglingar och få lite träning före.

Arne Goksöyr, vinnare av Tjörn

Runt 2009 och 2011 i K-32 Cantana