Rapport från JSM Zoom och E-jolle

  • 3 jul 2012

JSM 2012 i Råå började inte så bra vädermässigt, regn och rusk. Första dagen präglades av väntan i grov sjö (10-13 m/s). Adam Dissing var sjösjuk men seglade bra, Lotta Handmark började med en BDF och fortsatte med DNC (haveri), Melker i E-jollen var kvar på land.

Men det skulle bli bättre, dag två bjöd på nästan lika hård vind. Melker klarade 4 seglingar som bäst 45:a (61). Adam var stabil kring 10:e plats. Lotta var inte nöjd med sina placeringar runt 25:e (33) men lärde sig dock en del, bl. annat att man inte ska äta mackor på på plattläns i 10 m/s.

Tredje dagen med 5-8 m/s och Adam och Lotta seglar bättre än någonsin, Adam 12-3-5 och Lotta 5-4-8. Josefin Persson är coach för West coast Zoom team och i dag kunde hon lämna rundningarna när bara halva fältet passerat! Melker seglar med med ett lag från Lidköping, Vänersborg och Mariestad. Sigrid har seglat fantastiskt bra i hårdvinden, fick inte till det lika bra i dag.

Adam Dissing slutade 6:a på JSM efter att ha vunnit 9:e seglingen!

Det är två detaljer som jag tänker på så här strax efter årets JSM.

Först hur otroligt smart det var av seglingsledningen att inte skicka ut alla seglare till en bana samtidigt. Det var 4 startgrupper på lase och e-jolle genom att förskjuta starttiderna för två av grupperna med 1 timme räckte plötsligt sjösättningsramperna till, väntan och stressen uteblev.

Sen kan man inte undgå att känna sympati för John Diedrichs RÖSS som var helt suverän i E-jolle ändå kom han bara 6:a.  Segling är så otroligt svårt, att verkligen veta var riskerna finns. John hade en BFD och i 11:e seglingen som var hur oförutsägbar som helst kom han bara 45:a. (Melker kom 42 i 11:e seglingen, hans bästa insats).

resultat: http://www.juniorsm.se/

H-O Handmark