St Moritz match race, King of the Mountains

  • 3 sep 2012

Berntsson sailing team har nu avslutat Alpari World Match racing Tour tävlingen i St Moritz, Schweiz. Det blev en 5:e plats efter en tråkig avslutning på regattan.

Laget började lovande med 3-0 första dagen för att avsluta grundomgången som 2a efter Laurie Jury som seglat mycket starkt under hela grundomgången.
Veckan började med strålande sol och den lokala brisen som kallas Maloja vind byggde sig stark och nådde toppar på 10 m/s. Det rådde dessa förhållanden under träning och första dagens segling och det var också då Berntsson sailing team presterade bäst. Andra tävlingsdagen kom Malojan mycket senare och endast svagt. Resten av veckan rådde mulet väder med regnskurar och en kylig vind på bara några plusgrader, en stor kontrast till vädret från början av veckan. Tävlingsledningen hade en stor utmaning i att lägga banor i den varierande vinden både i riktning och styrka och lagens taktiker hade en lika stor utmaning att välja sida och taktik på banan.

Berntsson sailing team som ändå lyckades komma ut som tvåa efter grundomgången fick förmånen att välja motståndare först till kvartsfinalen. Laget valde då att segla mot Kieth Swinton som under rådande förhållanden kändes som den svagaste motståndaren. Första matchen avgjordes redan under första kryssen då Swinton fick tryck på högerkanten och kunde erhålla en betryggande ledning mot Berntsson. En bra andrakryss och sista läns gjorde att Berntsson sailing team kunde minska gapet men fick aldrig kontakt i matchen.

Tävlingsledningen fick skjuta på nästa start i avvaktan på de skiftande vindarna och beslöt att korta kvartsfinalen till bästa av 3 matcher. I nästa match lyckades inte Johnie få något grepp om Swinton och valde att starta i lä om Swinton. En missbedömning på tid till linjen gjorde att laget tjuvstartade och tvingades falla för att starta om, detta gav Swinton det övertag han behövde för att vinna matchen och gå vidare till Semifinal.