Rapport från informationsträffen med Tjörn Runt deltagarna på Båtmässan

  • 8 feb 2014

Ett 70-tal seglare slöt upp på informationsträffen för Tjörn Runt deltagare den 5 februari. Bengt Falkenberg inledde och styrde upp bland frågorna.

Lars Berglund inledde med att presentera den nya titelsponsorn COWI och de övriga sponsorerna samt samarbetsparterna som bidrar till att genomföra Tjörn Runt by COWI 2014.

Lars visade även den nya webbaserade anmälan som klubben har utvecklat tillsammans med IT-kunniga och seglarerfarna chalmerister. Anmäla öppnades i samband med Båtmässan och seglarna är välkomna med synpunkter. Redan under informationsträffen förde seglarna fram att de vill se vilken bana de olika deltagarna är anmälda till samt om man har valt att segla doublehanded. Lars lovade att föra fram det till utvecklarna.

Vad tyckte seglarna om Tjörn Runt 2013?

Carin Kling redovisade uppföljningen av Tjörn Runt 2013. Enkäten skickades ut till 424 st. av de som var anmälda. 243 st. svarade på enkäten (57 %). Av de som svarade hade ”medelseglaren” seglat Tjörn Runt 1 till 5 gånger i en kölbåt upp till 28 fot med en besättning på 3-4 personer med en medelålder på 44 år.

Resultatet i enkäten ger en god fingervisning av vad seglarna tyckte om 2013 års jubileumsupplaga. Seglarna var entydiga i att de vill ha två olika banor med en tydlig SRS gräns. De tyckte att det var roligt, nytänkande och utmanande att segla motsols runt Tjörn. När det gällde frågan om vilket håll Tjörn Runt ska seglas vägde start på Stigfjorden över med 44,6% mot 36% för start på Askeröfjorden.

Tjörn Runt by COWI 2014

Anders Torén berättade att Lilla Tjörn Runt firar 30 års-jubileum, att samarbetet med M32 Tjörn Runt Youth Challange fortsätter och att accesjollarna även i år seglar en bana utanför klubbhuset. Huvudpartners är Båtmässan och Musto

Utifrån utvärdering av arrangemanget och seglarnas synpunkter i uppföljningen har tävlingsledningen beslutat att även i år segla motsols runt Tjörn. Fler båtar kommer att bogsera till startområdet, startområdet ska placeras bättre samt grund ska markeras i startområdet. Det blir även tre banor; stora och lilla samt en förlängd lilla bana för flerskrovbåtarna. Stora och lilla banan delas in efter SRS-tal där gränsen är 1,200. Beslutas om eventuell avkortade banor tas på morgonen 16 augusti.

Det bli även i år race center på Fregatten där även skepparträffarna kl. 17:00 och 19:00 hålls. Skepparträffen kl. 21:00 kommer att hållas på Stenungsbaden. Prisutdelningen hålls även i år på Stenungsbaden kl. 22:00.

Många frågor om 2014 års arrangemang

Bengt Falkenberg ledde den följande diskussionen där deltagarna lyfte flera frågor som även kunde besvaras av tävlingsledningen.

  1. Hur meddelas avkortad bana? Flagga på startfartyget, beslut tas på lördag morgon.
  2. Banbegränsning Lilla banan? Endast banbegränsning Vannhålet och Klädesholmen.
  3. Stora banan, måste man gå utanför Härön? Ja, banbegränsningen är kvar i den ”tänkta linjen”.
  4. Är det valfritt på flerskrovsbanan gå utanför eller innanför Härön? Ja.
  5. Blir det arrangemang i Skärhamn genom klubben 2014? Nej, StSS kommer inte att ha arrangemang i Skärhamn.
  6. Tillfartsseglingarna, vart går de? Troligtvis till Stenungsund vi har inte haft någon dialog med arrangörerna än.

Några frågor ställdes även om flerskrov kan få paddla vid 5 knopsgränsen, att slussa in båtarna till startområdet, använda VHF i starten och att det åter ska vara jollar vid målbåten som tar mot rorsmansförklaringar. Tävlingsledningen kunde inte ge svar direkt utan bad att få återkomma till seglarna.

Informationsträffen avslutades med James Hall från Spinlock som pratade om säkerhet och visad sina flytvästar.

Mer information

Bilderna som visades på informationsträffen Båtmässan 2014-02-05 (pdf 1,3 Mb)

Uppföljning Tjörn Runt 2013, version 2014-02-02 (pdf 951 Kb)