Nationaldagsfirande under segel i Billdal för våra jolleseglare

  • 9 jun 2014

Åtta glada seglare från StSS dök upp på Liroscup i Billdal på nationaldagen som bjöd på lite byig och tidvis ganska hård vind. Vädret till trots blev det en glad och trevlig dag på sjön för våra goa seglare.

Det ska vara kul att segla och att tävla lika så 

Att segla tävling på ett lättsamt och roligt sätt har vi jobbat med i klubben de senaste året och nu börjar vi se ett resultat av detta. Vi har ett gott gäng med seglare som trivs ihop och har trevligt tillsammans lika så vi föräldrar. Därför känns det extra roligt att så många dök upp under tävlingen på nationaldagen. Målet är att ännu fler ska våga sig ut och hitta glädjen i att segla.  

 

Åtta seglare ställde upp och seglade på nationaldagen

 I Billdal deltog sex stycken Optimist seglare och två ZOOM8 seglare. Vädret bjöd på växlande molnighet och byig vind som tidvis tog i rejält. Men detta stoppade inte våra goa ungar. De såg till att peppa varandra och ha skoj och bjöd dessutom på väldigt spännande segling. Vi hade inte mindre än tre pallplaceringar. Ludvig Melgaard tog hem en andra plats i C optimist och Anton Karlsson tog en första placering i ZOOM8, Lotta Handmark tog hem en andra plats även hon i ZOOM8

Tävlingen som seglades i Billdal är en del i Liroscup som är en tävling som sponsras av Liros och som arrangeras av olika klubbar längs med kusten. Tävlingarna är förhållandevis ganska små men antalet tävlande kan variera stort. Flest deltagare är det på tävlingarna kring Göteborg och uppåt i Bohuslän brukar det vara något färre. För er som ännu inte vågat er ut vill jag gärna rekommendera just dessa små tävlingar i Bohuslän för de brukar vara lättsamma och mysiga men ändå välorganiserade, vilket gör dem trevliga för hela familjen.

 

Så här går det till när man tävlar

Tävlingarna för optimister går till på så vis att man startar i tre olika stargrupper och beroende på hur många deltagare det är så kan man välja att antingen slå samman starterna eller starta var grupp för sig. Det år man är helt grön på tävlingsarenan eller om man tillhör de lite yngre förmågorna så seglar man i något som kallas för C optimist. Detta betyder att det finns en coach med ute på banan och hjälper till när det behövs och vägleder barnen om de skulle bli osäkra på banan med mera. När man blivit lite mer luttrad och seglat några tävlingar som C optimist så ställer man sedan upp i B eller A vilka är mer ålders reglerade (A optimist blir du det året du fyller 12 år). 

 

Inte så krångligt som det först verkar

Som förälder kan det till en början kännas omständigt att bege sig ut, men vi är många som gärna hjälper till med tips och goda råd och vi har alla varit där. Det är också lätt att tro att man måste kunna allt och vara en stjärna på att segla, så är heller inte fallet. Det räcker att man finns tillhands och hjälper till och vågar fråga när man undrar. Gör man det så finns det många som har lust att dela med sig av sina, med tiden insamlade kunskaper och råd. Det svåraste med att vara förälder är faktiskt att stå på bryggan och heja på och att inte kunna hjälpa sina små där ute att fatta "rätt" beslut. Men även där klappar vi varandra glatt på axeln och härdar ut.

 Är du nyfiken på när seglingarna äger rum i sommar så kan man surfa in på västkustkalendern och läsa om de olika tävlingarna. Nu hoppas vi att fler vågar sig ut och att vi kan se fram emot ännu flera glada seglare och föräldrar på tävlingarna i framtiden. Har du frågor så är det bara att haffa någon av oss nere på bryggan.