Informationsträff på Båtmässan om Tjörn Runt by COWI 2016

  • 14 feb 2016

Den 10 februari välkomnade vi alla seglare till Båtmässan för att informera om årets upplaga av Tjörn Runt by COWI.

Lars Berglund inledde informationsträffen om Tjörn Runt by COWI 2016 med att hälsa alla varmt välkomna och berättade om upplägget.

  • Anmälan Tjörn Runt by COWI
  • Stefan Rahm, VD på Svenska Seglarförbundet, om de nya avgifterna
  • Om arrangemanget 2016, Anders Torén
  • Årets event, Mikael Holgersson Templar
  • Frågor och diskussion ledd av Carl Peter Carlsson

Webbanmälan öppen

Anders Torén berättade att webbanmälan nu ligger uppe. Anmälningsavgifterna har justerats i år eftersom Svenska seglarförbundet från och med 2016 tar ut en tävlingsavgift för arrangörsklubbar. Fram till den 31 juli är det 10 procent rabatt på avgiften, därefter ordinarie avgift till 12 augusti, därefter förhöjd avgift till den 15 augusti. Likt de senaste åren är det ingen sista-minuten-anmälan,

En fråga ställdes om det är en egen startgrupp för sent anmälda? Anders förtydligade att den sista startgruppen är för de som inte har mätbrev eller certifikat. De som anmäler sig innan den 15 augusti placeras, utifrån mätbrev eller certifikat i lämplig startgrupp. Efter den 15 augusti är anmälan stängd.

SSFs nya licensavgifter

Stefan Rahm, VD för Svenska Seglarförbundet, inledde med en kort sammanfattning av arbetet som ska leda fram till vitaliseringsarbete av svensk segling. De som seglar är idag äldre och familjeseglingen på somrarna inte lika självklar som den var förr. Barnen i dagens familjer har också många fler aktiviteter, de har ökat i antal från 1,67 aktiviteter per barn till 3,2.

Stefan berättade att SSF finansieras genom fyra ben:

  1. 50 kr per medlem och år från klubbarna
  2. Anslag från Riksidrottsförbundet
  3. En pott från Svenska Olympiska Kommittén
  4. Sponsorsintäkter

På seglardagen i mars 2015 lämnades förslag på licensavgifterna. Seglardagen sa nej och ett nytt förslag lades fram ett nytt förslag på den extra seglardagen i november 2015. Seglardagen beslöt att ha kvar medlemsavgiften på 50 kr, en 10 % tävlingsavgift (som mest 100 kr) samt tävlingslicens på rorsmän som seglar nationella och internationella kappseglingar.

Flera frågor ställdes som Stefan svarade på:

  1. Helårslicens för senior är 300 kr, 200 kr för junior över 12 år. Finns även en veckolicens på 150 kr. Anmälan via modul på seglarförbundets webbplats.
  2. Vad som är en internationell tävling och nationell tävling bestäms av arrangören genom den målgruppen man har och hur man söket sanktionen.
    Anders Torén förtydligade att Tjörn Runt by COWI och Lilla Tjörn Runt är sökt som regionala kappsegling och då behövs ingen tävlingslicens. SSFs arrangörskommitté ska ge sitt godkännande till sanktionen.
  3. Rörande svensk seglings framtid och kappseglingen måste kvinnorna komma in i sporten. Kvinnor vill lära sig segling genom utbildning, då blir hela familjen engagerad och barnen börjar i seglarskola. Män har ofta lärt sig att segla själva.
    SSF vill även göra seglingen mindre komplicerad, bland annat genom att hitta en bättre strukturer kring att kunna segla klubbägda båtar.
    Jollesegling är också på frammarsch, det är ett enklare sätt att segla och jollen kan tas upp och skyddas vid hårt väder. Ungefär 25 000 till 30 000 barn går i seglarskola varje år, men de flesta går därifrån och fortsätter inte att segla. Men vi behöver inte vara så oroliga att tappa seglare när de börjar i gymnasiet eller universitetet. De kommer oftast tillbaka eftersom segling är en livsstilssport. Genom tävlingslicensen blir det möjligt med återrekrytering, jolleseglarna ligger i dag inom respektive klassförbund.
  4. När det gäller tävlingslicensen finns det just nu inga planer på utbildning eller obligatoriskt regeltest som det finns i andra sporter.

Tjörn Runt by COWI 2016

Anders Torén fortsatte informationsträffen och berättade att det under 2016 års upplaga av Tjörn Runt by COWI kommer att vara Race center på segelklubben samt skepparträffarna och prisutdelningen på Stenungsbaden. Banan blir den traditionella medurs runt Tjörn med start på Askeröfjorden och mål på Stigfjorden.

Nytt för i år är att rorsman vid anmälan fritt kan välja mellan Stora och Lilla banan, alltså ingen SRS uppdelningen per bana. I anmälan har SRS upp till 1,219 förvalet Lilla banan och över 1,220 förvalet Stora banan. Flerskrovsbåtar ligger med förvalet Lilla banan. Men rorsman kan vid anmälan ändra bana om så önskas. Stora banan har ingen rundning vid Getskär, men däremot vid Hätteberget och väst om Dynan och Pynten. Därefter fritt val upp till inloppet till Stigfjorden.

Från publiken framfördes att man vill kunna segla doublehanded, med egen resultatlista, men inte segla i en egen DH-start utan tillsammans med samma båttyper. Anders svarade att det tidigare har framförts önskemål om att ha separat start för DH. En synpunkt framfördes att det är tråkigt med starten ner i Hakefjorden när vi nu åter seglar det traditionella varvet. Anders svarade att valet att återgå till det traditionella varvet bland annat är baserat på att seglarna har framfört att man vill segla medurs.

Tjörn Runt-veckan håller på att växa fram

Mikael Holgersson från vår samarbetspart Templar berättade att de nu har varit med i precis ett år. Fokus är på att bygga ut arenan, få in fler partners och sponsorer som kopplas på för att göra mer aktiviteter för deltagare och publik. Arenan är just nu fokuserad till Udden på klubben och Baden på Stenungsbaden. På sikt ska arena utökas, bland annat vid Kyrkesund och Björholmen.

Vi strävar mot att utveckla arrangemanget till en Tjörn Runt-vecka. En plattform för det målet är den nya webbsidan tjornrunt.se. Webbsidan kommer löpande att uppdateras under kappseglingarna för att göra det lättare för de som är på land att följa den.

En nyhet för 2016 är en RC regatta som kommer att hållas under veckan med svenska och internationella deltagare. Det blir ett nytt format på kappseglingen och tanken är att man ska kunna delta som RC seglare, ha barn som seglar Lilla Tjörn Runt och kanske själva segla Tjörn Runt by COWI. En annan nyhet är ett Business Race för företag med båt, skeppare och boende. Under torsdagen innan Tjörn Runt by COWI blir det träningssegling och fredagen kappsegling.

Flera frågor ställdes som Lasse, Anders, Stefan och Mikael svarade på:

  1. Namnfrågan kring Stora och Lilla banan lyftes. Kan uppfattas som två lilla Tjörn Runt, ett för jollarna och banan på själva Tjörn Runt by COWI. Förslag gavs att kalla ”lilla” banan för Classic Tjörn Runt. Anders tar med synpunkten till tävlingsledningen.
  2. Hur många RC seglare väntas? Mikael svarade att det kommer att blir ett helt nytt format så det vet vi inte än. Men förhoppningen är det växter till sig under året, att det lockar nya seglare och breddar aktiviteterna.
  3. Olika bud på antalet deltagare på Lilla Tjörn Runt och Tjörn Runt by COWI fördes fram. Anders hoppas på drygt 300 båtar till Lilla Tjörn Runt, men i år genomför Tjörn Runt arrangemanget när skolorna har startat. Lasse hoppas verkligen att trenden i antalet deltagare i Tjörn Runt by COWI har vänt! Stefan menar att Lilla Tjörn Runt har potential med 600 deltagare om man öppnar upp för att även vuxna kan delta i jollar.
  4. En fråga ställdes om tävlingslicensen på DM och SM. Stefan förtydligade att DM är regionalt och därmed inte behöver någon licens. SM däremot är nationellt och då behövs en tävlingslicens.
  5. Önskemål fördes fram att prisutdelningen och anmälan förbättras så att det framgår vilka som ingår i besättningarna. Mikael svarade att vi ska utveckla prisutdelningen och att namnen på de som är på scenen ska lyftas. Anders berättade att det pågår ett arbete att få in besättningen i anmälan.
  6. En synpunkt lämnades även på sponsorernas dekaler som miljöovänlig.
  7. Positiv återkoppling gavs rörande shuttlebåtarna som 2015 gick mellan Udden och Baden och som gjorde arenan mindre. Mikael förtydligade att överfarten med shuttlebåtarna kommer att utvecklas under 2016.
  8. Även StSS fick positiv återkoppling rörande många bra saker som klubben gjort, bland annat tätare mellan starterna, större startfält och bojarna som markerar grunden.

Länk till Bildspel informationsträff Båtmässan 2016-02-10